Ole Einar Bjørndalen
NOS SportAangepast

Bjørndalen grijpt naast ticket voor zevende Spelen

De beste wintersporter ooit heeft zich niet gekwalificeerd voor de Spelen van Pyeongchang. Tijdens wereldbekerwedstrijden biatlon in Ruhpolding eindigde de Noor Ole Einar Bjørndalen slechts als 42ste. Hij moest bij de beste zes finishen.

Daarmee is zijn laatste kans verkeken op kwalificatie via het normale traject. De 43-jarige recordkampioen (8 goud, 4 zilver, 1 brons) kan alleen nog hopen op een aanwijsplek.

Het zouden de zevende Spelen worden voor Bjørndalen, die in Sotsji zijn landgenoot Bjørn Daehlie (8 goud, 4 zilver, 0 brons) voorbijging op de ranglijst.

Meest succesvolle winterolympiërs aller tijden

GZB
1Ole Einar Bjørndalen (Noo)biatlon841
2Bjørn Daehlie (Noo)langlaufen840
3Marit Bjørgen (Noo)langlaufen631
4Ljoebov Jegorova (Rus)langlaufen630
5Viktor An (ZKo/Rus)shorttrack602
6Lidija Skoblikova (Sov)schaatsen600
7Claudia Pechstein (Dui)schaatsen522
15Ireen Wüst (NED)schaatsen431
42Sven Kramer (NED)schaatsen322

Per Arne Botnan, baas van de Noorse olympische biatlonploeg, laat de deur nog wel op een kier. Hij sluit deelname van Bjørndalen niet uit. "We hebben enkele medaillekandidaten, dat is duidelijk. Maar daarnaast komen er nog twee of drie biatleten in aanmerking."

Daar is Bjørndalen er één van. "Vandaag was er niemand die echt overtuigde. We moeten kijken wat we nodig hebben in de ploeg."

575ste wereldbekerwedstrijd

Voor de twintigvoudig wereldkampioen, die in zijn carrière 45 WK-medailles in de wacht sleepte, was het zijn 575ste wereldbekerwedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl