NOS NieuwsAangepast

NAM-topman: gaswinning Groningen substantieel omlaag

De gaswinning in Groningen moet verder omlaag, zegt de NAM. Topman Schotman spreekt van een "substantiële" verlaging, maar concrete cijfers noemt hij niet. Daar moet de minister later over beslissen.

In het regeerakkoord staat dat de productie wordt verlaagd van 21,6 miljard kuub naar 20 miljard. Eerder adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen de winning terug te brengen tot 12 miljard kuub.

Volgens de NAM moeten naar aanleiding van de beving bij Zeerijp extra maatregelen worden genomen. De productielocaties Overschild, De Pauwen, Ten Post, Leermens en 't Zandt kunnen dicht. Om de noordoostkant van de stad Groningen te ontlasten kan ook de locatie Eemskanaal worden gesloten.

Als de opties die de NAM noemt worden uitgevoerd, wordt de winning met 3 miljard beperkt tot ongeveer 18 miljard kuub, zegt NOS-redacteur Reinalda Start.

Een woordvoerder van de NAM wil dat niet bevestigen. "De winning uit die putten is al verlaagd. Bij elkaar wordt daar nu nog 1 miljard kuub gewonnen." Hij voegt eraan toe dat dit niets zegt over de totale omvang van de verlaging.

De NAM benadrukt dat het gaat om opties, waar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat uiteindelijk over moet beslissen. Hij bracht vandaag een bezoek aan Zeerijp en sprak daar onder meer met bewoners over de gaswinning en de gevolgen daarvan.

Wiebes probeert vertrouwen te herstellen in Groningen

De NAM zegt dat de voorstellen worden gedaan uit oogpunt van de "primaire veiligheid en vooral ook de veiligheidsbeleving van de Groningers". Het bedrijf zegt zich ervan bewust te zijn dat aardbevingen van invloed zijn op het gevoel van veiligheid.

Overigens noemt het bedrijf de beving bij Zeerijp 'wetenschappelijk niet verrassend.' Hij valt binnen de dreigings- en risicoanalyse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl