Toeristen nog steeds vast in Zermatt, opnieuw luchtbrug geopend

Aangepast
Toeristen worden opgehaald met een helikopter EPA

Nog steeds zitten zo'n 13.000 wintersporttoeristen vast in het Zwitserse Zermatt. Door hevige sneeuwval en lawinegevaar zijn de toegangswegen al twee dagen afgesneden en ook de trein kan het skiresort niet meer bereiken.

Gisteren konden zo'n 300 tot 400 mensen die om dringende redenen weg moesten tegen betaling met een helikopter het gebied verlaten. Ook vandaag is de luchtbrug weer opengesteld.

Lawinegevaar is afgenomen

Er was sprake van dat vandaag de eerste treinen weer van en naar het skioord zouden rijden, maar dat gaat toch niet door. Er is opnieuw sneeuw uit een lawine op de spoorbaan terechtgekomen.

In het dorp zelf zijn veel wegen wel weer sneeuwvrij en winkels en horeca zijn gewoon open. Het wordt vandaag een zonnige dag en veel wintersporters hopen dat de skipistes weer open zullen gaan. Of dat gebeurt is nog niet zeker, want het lawinegevaar is wel iets afgenomen, maar nog niet geweken.

In Sestriere werd een vakantiehuis bedolven onder een lawine EPA

Ook in andere plaatsen in het Zwitserse kanton Wallis zitten toeristen vast. In het skigebied Saas-Fee zijn zo'n 2000 toeristen van de buitenwereld afgesloten en ook in veel kleinere plaatsen kunnen mensen voorlopig niet weg.

Wallis ligt dicht bij de Italiaanse grens en aan de Italiaanse kant zijn ook veel wegen wegens lawinegevaar afgesloten. In het Aostadal geldt het hoogste alarm voor lawinegevaar, ook daar kan niemand weg.

In Sestriere, aan de grens met Frankrijk, kwam gisteren een lawine naar beneden die een vakantiehuis volledig onder de sneeuw bedolf. Niemand raakte daarbij gewond. Ook in Zuid-Tirol, aan de grens met Oostenrijk, is de situatie gevaarlijk. Daar viel in korte tijd 80 tot 130 centimeter sneeuw.

STER Reclame