NOS NieuwsAangepast

Loterijwinnaars Eastermar delen geld met dorpsbewoners

'Je moet dat geld delen met anderen'

Om te voorkomen dat Eastermar te veel gaat veranderen, willen enkele winnaars van de Postcode Loterij het hele dorp laten meeprofiteren van het prijzengeld. 273 inwoners van het dorp wonnen samen vele miljoenen, netto 55.000 euro per lot. Dat betekent dat een kwart van de inwoners nu een bedrag met meerdere nullen op de rekening heeft staan.

Initiatiefnemer Nynke de Jong is amper bekomen van de gebeurtenis, maar besloot meteen dat er een fonds moest komen voor de dorpsgenoten die buiten de boot zijn gevallen. Ze vraagt de prijswinnaars geld in dat fonds te storten, zodat daar nuttige dingen mee gedaan kunnen worden voor het hele dorp. De winnaars worden niet verplicht een bijdrage te doen, maar "als iedereen honderd euro inlegt, is er al 30.000 euro in de kas." Dat kan volgens De Jong besteed worden aan verbindende activiteiten, zoals traditionele feesten en spektakels in het dorp, die nu vooral door lokale ondernemers worden gesponsord. En vooral aan de kinderen in het dorp.

De Jong benadrukt dat het geen fonds is speciaal voor armen of voor mensen uit Eastermar die toch ook graag wat extra geld willen. Om te zorgen dat het geld op de juiste plek komt, is een notaris ingeschakeld en wordt een toewijzingscommissie gevormd.

anp
Vreugde in Eastermar bij de winnaars van de Postcodekanjer

Ook willen de initiatiefnemers samenwerken met lokale scholen en sportverenigingen. "Het mooiste is als zij, samen met de ouders, aangeven waar de behoefte ligt. Dat kan een laptop zijn voor kinderen van wie de ouders dat niet kunnen betalen. Maar ook nieuwe kleding voor een sportteam of nieuw spelmateriaal."

Grotere tegenstellingen

De Jong hoopt dat de sfeer in het dorp niet verandert door de loterij. "Het is een kleine en hechte gemeenschap hier," vertelt ze, "In elk dorp heeft de een het moeilijker dan de ander. Bij een klein verschil is dat niet zo erg, maar door de loterijwinst zijn die verschillen nu groter geworden."

Daarom vindt ze het belangrijk dat iedereen meeprofiteert. "Wat wij hier hebben aan eenheid, dat is heel uniek. Ons kent ons en we delen alles samen. Wat we zullen gaan zien is dat de één vaker een rondje geeft omdat hij het kan betalen en de ander zijn knip dicht kan houden. Mooi toch?!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl