Zermatt zet shovels in om de sneeuw te schuiven AFP

Duizenden wintersporters ingesneeuwd in Zwitserse Alpen

tijd van publicatie

Door hevige sneeuwval en extreem lawinegevaar kunnen zo'n 13.000 wintersporters Zermatt niet verlaten. Tot overmaat van ramp viel vanmorgen enige tijd de stroom uit en zijn alle pistes dicht.

Het mondaine Zwitserse skiresort is vrijwel afgesneden van de buitenwereld: de toegangsweg is dicht en ook de trein rijdt niet. Aan het eind van de middag werd een luchtbrug ingesteld voor mensen die persé weg wilden.

Tussen 15.00 en 17.00 uur vlogen helikopters heen en weer tussen Zermatt en het lagergelegen Täsch. Hoeveel mensen van die dienst hebben gebruikgemaakt, is niet bekend.

Het Alpengebied heeft al dagen te maken met hevige sneeuwval. Vooral het Zwitserse kanton Wallis, waar Zermatt ligt, is getroffen. Daar viel de afgelopen 24 uur meer dan 1 meter sneeuw.

Vervolgens ging de föhn waaien, een warme droge wind. Daardoor is het heel goed mogelijk dat die enorme sneeuwmassa's gaan schuiven.

Vanwege het lawinegevaar werd vanmorgen voor Wallis de hoogste alarmfase afgegeven. Niveau 5 (zeer groot gevaar) is zeldzaam. Inmiddels geldt niveau 4.

STER Reclame