Ahok en Veronica Tan in gelukkiger tijden, vlak voor de regionale verkiezingen in februari 2017
NOS NieuwsAangepast

Breaking en heartbreaking: de Indonesische Michelle en Barack gaan scheiden

"Dit is niet alleen breaking nieuws", schrijft een Indonesiër op Twitter. "Dit is heartbreaking nieuws." De christelijke ex-gouverneur van Jakarta, Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama, wil scheiden. En dat kunnen veel Indonesiërs niet bevatten.

Samen met Veronica Tan vormde Ahok meer dan twintig jaar een 'modelkoppel'. "Het is voor Indonesiërs alsof Michelle en Barack Obama gaan scheiden", zegt correspondent Michel Maas.

Ahok diende het verzoek in vanachter de tralies. "Dat maakt het nog dramatischer." Toen de politicus een halfjaar terug naar de gevangenis werd gestuurd, las Tan, compleet in tranen, nog een verklaring van haar man voor. Nu zou zij een buitenechtelijke affaire hebben.

Veronica Tan in tranen bij het voorlezen van een verklaring van haar gevangen genomen man in mei 2017

Godslastering

De 51-jarige christen werd in mei veroordeeld wegens godslastering. Hij had zich de woede van ultra-conservatieve moslims op de hals gehaald door te suggereren dat de Koran moslims niet verbiedt om op niet-moslims te stemmen.

"Ahok was omstreden, maar ook erg populair", zegt Maas. Hoewel hij een christelijke gouverneur was in een overwegend islamitisch land, was hij ook geliefd onder moslims. "Ze vonden hem een goed politicus. Maar ja, als je over religie begint gaan er andere regels gelden."

Wat volgde, was een opmerkelijke zaak, waarbij Ahok's straf een stuk zwaarder uitviel dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eiste een jaar voorwaardelijk tegen de toenmalige gouverneur, Ahok werd uiteindelijk voor twee jaar de cel ingestuurd.

"Een oneerlijk zware straf", meent Maas. "Maar met de scheiding en de vermeende ontrouw van zijn vrouw lijkt hij er zelfs dubbel voor te moeten boeten."

Tot de dood ons scheidt

Foto's van Ahok's scheidingspapieren gaan al een paar dagen viral in Indonesië. "Zelfs het mooiste liefdesverhaal kent een vreselijk einde", betreurt iemand op Twitter.

Een andere Indonesiër weigerde het nieuws te accepteren en begon een online petitie. Al meer dan 10.000 mensen zetten hun handtekening onder het verzoek aan Ahok om zijn scheidingsaanvraag in te trekken. De initiatiefneemster wil hem er aan herinneren dat hij en zijn vrouw de gelofte hebben afgelegd samen te blijven tot de dood hen scheidt. Hoe moeilijk het huwelijk ook kan zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl