Een schaatser op een ondergelopen weiland bij Rotstergaast
NOS NieuwsAangepast

Een enkeling schaatst al, maar dat is niet zonder gevaar

Mooie beelden vanuit Friesland, waar schaatsliefhebbers het na een paar nachten vorst niet kunnen laten: schaatsen op ondergelopen weilanden.

Een van die schaatsers is de 73-jarige Albert Romkema. In de video hieronder vertelt hij waarom hij zo snel het ijs op gaat:

Albert Romkema bindt de schaatsen onder: 'het kan maar een paar dagen per winter'

In de Friese Ryptsjerksterpolder bij Leeuwarden bijvoorbeeld reden de eerste mensen gisteren al hun rondjes op een ijslaag van zo'n drie centimeter.

Volgens schaatsbond KNSB is dat allesbehalve veilig. "Want ook in een ondiepe polder kun je verdrinken", zegt een woordvoerder.

Baantjes trekken

Toch trok een schaatser bij Rotstergast zich daar niets van aan. "Het ijs is prima, maar er zijn wel een paar wakken en het is niet overal dik genoeg", zei Albert Romkema.

De 73-jarige Fries trok vanochtend in zijn eentje baantjes over het ondergelopen weiland. "Het was prachtig. Een mooie ochtend en het zonnetje kwam er nog even bij." Volgens hem is het ijs krap twee centimeter dik. Inwoners van het naastgelegen Heerenveen moeten dan ook niet massaal naar het natuurijs bij Rotstergast komen, zei Romkema. "Dat baantje dat ik getrokken heb, kan wel, maar je kan nog niet breeduit schaatsen."

Romkema stond in november 2016 ook al als een van de eersten op de schaats. Dat verhaal lees je hieronder:

Ook op andere plekken

Ook op andere plekken wordt vandaag al op natuurijs geschaatst. Zo stonden ook op een ondergelopen weiland in Gasselte in Drenthe vandaag schaatsers, meldt RTV Drenthe.

In Groningen wordt inmiddels ook op natuurijs geschaatst. Simon van den Berg van de IJsclub Roodeschool en Omstreken had vanmorgen de primeur en reed de eerste rondjes op de ijsbaan aan de Tilweg in Roodeschool. Het kraakte en scheurde wel een beetje, zei Van den Berg tegen RTV Noord. Andere schaatsliefhebbers moet hij teleurstellen: de ijsbaan blijft voorlopig gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl