Beeld uit een video waarop een demonstratie in Teheran op 30 december te zien zou zijn
NOS NieuwsAangepast

3700 arrestaties bij protesten, zegt lid parlement Iran

Bij de protesten van de afgelopen weken in Iran zijn zo'n 3700 mensen opgepakt. Dat zegt een parlementariër op de website van het Iraanse parlement.

In eerdere berichten was sprake van honderden arrestaties. Het parlementslid, Mahmoud Sadeghi, verklaart het verschil door te zeggen dat er meerdere inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij het neerslaan van de protesten betrokken waren. Daardoor zou het moeilijk zijn geweest een totaalbeeld te krijgen.

De minister van Binnenlandse Zaken zei eerder dat aan de protesten in totaal 42.000 mensen hebben meegedaan. Als beide cijfers kloppen, betekent dat dat bijna 9 procent van de deelnemers is opgepakt.

21 doden

Kort voor de jaarwisseling gingen in meerdere steden mensen de straat op uit protest tegen de hoge voedsel- en brandstofprijzen en de religieuze machthebbers. Zeker 21 mensen kwamen om het leven bij het neerslaan van de protesten.

De onrust lijkt inmiddels te zijn beteugeld, mede door het platleggen van het populaire sociale medium Telegram. Daardoor is het moeilijk om te achterhalen waar er gedemonstreerd wordt en wanneer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl