Davy Klaassen EPA

"Alles is daar voetbal en dat sprak me heel erg aan. Ik had meteen het gevoel: hier kan ik me echt gaan thuis voelen." Het zijn de woorden van Davy Klaassen, op 15 juni 2017, kort na zijn overstap van Ajax naar Everton.

Hoe zal de oud-Ajacied nu, ruim een halfjaar later, terugkijken op zijn vreugde van destijds? Er is sindsdien veel gebeurd op Goodison Park, ook met Klaassen. Volgens de BBC heeft de middenvelder de verwachtingen nooit kunnen waarmaken en lijken zijn dagen bij Everton geteld.

Terug naar donderdagavond 15 juni, wanneer Klaassen voor vijf jaar bij Everton tekent. Zowel Klaassen ("het voelde meteen goed") als toenmalig trainer Ronald Koeman ("dit is een grote transfer voor ons") is in zijn nopjes met de overgang.

De Hilversummer vertrekt voor 27 miljoen euro en nestelt zich in het rijtje van duurste Nederlandse spelers ooit op een gedeelde zesde plaats. Een bedrag dat hij dubbel en dwars waard zou zijn voor Everton.

Na terugkeer van Oranje begon het te kriebelen bij Klaassen

Want de club uit Liverpool zou met name zijn scorend vermogen goed kunnen gebruiken. Met Klaassen, die vorig seizoen in vijftig wedstrijden voor Ajax twintig keer scoorde en twaalf assists gaf, wil Koeman zich definitief in de topzes van de Premier League nestelen.

Blessureleed

Het seizoen van Klaassen begint goed. Hij krijgt het vertrouwen van Koeman en staat bij de seizoensopening tegen Stoke City (1-0 winst) in de basis en in het duel daarna met Manchester City (1-1) mag hij in de 61ste minuut invallen.

Op 23 augustus loopt Klaassen een voetblessure op, maar de middenvelder zal slechts een week uit de roulatie zijn. Toch is het voor Klaassen lastig om terug te keren in het elftal, waar stroefheid troef is en de goede resultaten van vorig seizoen (Everton eindigde als zevende in de competitie) uitblijven.

"We hebben niet echt een team waarin het lekker loopt, nee. Er zijn niet veel vastigheden en we wisselen nog veel. Er is niet een basisteam, zeg maar. En dat is lastig", zegt Klaassen, die destijds met Everton op een zestiende plaats bivakkeerde.

Bovendien kampt de international volgens Koeman met een gebrek aan vertrouwen. "Ik wilde de speler beschermen, want hij heeft een gebrek aan vertrouwen", zegt de Nederlandse coach nadat hij hem in de Europa League-wedstrijd tegen Olympique Lyon in de rust in de kleedkamer heeft achtergelaten.

Klaassen en Wayne Rooney balen nadat Christian Eriksen Tottenham Hotspur op een 2-0 voorsprong heeft gezet. Pro Shots

Dat de stap naar de Premier League niet de eenvoudigste is, beseft de realistische Klaassen terdege. "Ik had echt niet verwacht toen ik hierheen ging dat ik wel eventjes de Premier League zou gaan domineren of dat ik elke wedstrijd de pannen van het dak zou spelen. Het is vooral wennen en aanpassen."

Dagen lijken geteld

Als op 23 oktober coach Koeman wegens teleurstellende resultaten ontslagen wordt, is het voor Klaassen nog lastiger zich in de basis te spelen. Sterker nog, onder de nieuwe trainer Sam Allardyce speelt Klaassen geen enkele minuut meer in de Premier League. Zijn laatste competitieminuten dateren van 23 september vorig jaar.

Onder Allardyce zou Klaassen weinig uitzicht hebben op speelminuten en de BBC meldt dat hij onderdeel is van een grote schoonmaak deze winter. "Maar ik heb daar niets over gehoord van de clubleiding", laat zaakwaarnemer Søren Lerby weten. "Natuurlijk is Davy niet tevreden met zijn rol, maar hij wil vechten voor zijn kans."

De toekomst van Klaassen op Goodison Park is onzeker en volgens de BBC is het nog maar de vraag of er een club bereid is om ook 27 miljoen euro voor de middenvelder neer te leggen. Zijn overstap naar het ambitieuze Everton was veelbelovend, maar lijkt vooralsnog uit te draaien op een grote deceptie.

STER reclame