Joop Alberda, John Volkers en Sjoerd Mossou aan tafel van het Sportforum
NOS VoetbalAangepast

'Voor aanzien Nederlandse schaatsen cruciaal dat Kramer doorgaat'

De schaatswereld is nog niet af van Sven Kramer. Een van de beste schaatsers aller tijden maakte bekend na de Olympische Spelen van Pyeongchang er nog minimaal twee jaar aan vast te plakken bij team Team LottoNL-Jumbo. En misschien wordt hij daarna wel directeur.

"Goed dat hij bij de sport betrokken blijft", reageert sportbestuurder Joop Alberda in het Sportforum. "Als je naar hem kijkt, en dan met name de volwassenheid hoe hij met de sport omgaat... Ik ben hier blij mee."

Volkskrant-journalist John Volkers, die het schaatsen nauwgezet volgt, is verrast. "Ik dacht: die stopt gewoon als hij die gouden medaille op de tien kilometer haalt. Dan is het mooi geweest."

Voetbaljournalist Sjoerd Mossou (Algemeen Dagblad) is fan van de persoonlijkheid van Kramer. "Het lijkt mij voor het aanzien van het Nederlandse schaatsen cruciaal dat hij doorgaat. Hij geeft veel kleur en een extra laag aan de sport."

'Sven is een grootheid, maar het kan alleen in schaatsen'

Alberda: "Het is waar Kramer vroeger groot in werd: you don't win silver, you lose gold. Dat was Pieter van den Hoogenband ook. Zulke karakters zijn schaars in topsport en daar moeten we heel trots op zijn met elkaar."

Volkers: "Het is wel belangrijk dat Kramer blijft winnen. Anders krijgen we het Rintje Ritsma-verhaal, met telkens de vraag van Bert Maalderink wanneer hij stopt."

Het leven na Eurlings

Door het terugtreden van Camiel Eurlings als lid heeft Nederland voor het eerst in 120 jaar geen zeggenschap meer in het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hoe belangrijk is het dat ons land zo snel mogelijk een vervanger vindt?

Alberda heeft wat onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat Nederland momenteel tussen de 200 en 240 mensen in sportcommissies en -besturen over de hele wereld heeft zitten. Als daarvan een ranglijst zou bestaan, zouden we de negentiende plaats bezetten.

Beslissende stem

"Maar onze ambitie is dat we meer invloed willen hebben. Een stem van een IOC-lid kan beslissend zijn als het gaat om een sport die olympisch blijft of niet", aldus Alberda, voormalig technisch directeur van NOC*NSF. "Hockey is bijvoorbeeld op het randje binnenboord gebleven. De stem van Eurlings kan daarin belangrijk zijn geweest."

"En doordat Marco van Basten bij de FIFA werkt, hebben we een directe lijn. Wat speelt daar nou eigenlijk?"

'Nog ongeveer 200-240 Nederlanders in internationale sportbesturen'

Volkers plaatst een kanttekening. "Veel internationale federaties zitten zó in elkaar, dat je daar niet eens bij wil horen als keurige Nederlander."

Handbal

De journalist neemt handbal als voorbeeld. "Bij de vrouwen zijn we nummer twee of drie van de wereld, maar er zit van ons niemand in de internationale handbalfederatie. Die wordt voorgezeten door een Egyptenaar (Hassan Moustafa, red.) die alles naar zijn hand zet."

Alberda: "Het is nu verstandig om aan het IOC te vragen wat zij nodig hebben. Dan moeten we hier kijken of er iemand in de sportwereld of bedrijfsleven is met een grote affiniteit met sport die een brug slaat tussen IOC en het NOC*NSF-bestuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl