De 'nachtburgemeester' wordt wereldwijd langzaam serieus genomen

time icon Aangepast
ANP

Amsterdam moet op zoek naar een nieuwe nachtburgemeester. Mirik Milan geeft zijn functie na zes jaar op. Er is veel veranderd, zegt hij terugkijkend. Maar op het gebied van diversiteit valt er nog een wereld te winnen.

Het nachtleven heeft zich positief ontwikkeld, vertelt Milan in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben door het beleid, dat onder sterke leiding stond van burgemeester Eberhard van der Laan, een nieuw soort moderne club ontwikkeld. Dankzij de 24-uursvergunning zijn clubs behalve een bar soms ook een galerie of een werkplek. Niet alleen drinken en dansen, maar ook een buurthuis." Daarnaast ging Milan de strijd aan met het vrouwentekort onder dj's.

De 'nachtburgemeester' is niet slechts een geuzennaam meer, maar een instituut geworden. "Ik noemde het altijd de 'prins carnaval' van de nacht, maar het is nu een onafhankelijk adviesorgaan voor het college van burgemeester en wethouders."

Eerst een geuzennaam, nu wereldwijd overgenomen

De titel begon ooit met knipoog. De Rotterdammer Jules Deelder kreeg in de jaren 70 de bijnaam 'nachtburgemeester' toegedicht van een fietsenmaker, omdat hij de dichter elke nacht de straat op zag gaan.

Het fenomeen wordt sinds enkele jaren "langzaam serieus genomen", zegt Milan. Wereldwijd worden er inmiddels nachtburgemeesters benoemd. Zo was Milan in september bij burgemeester Bill de Blasio van New York. "We're learning from the best", kreeg de Amsterdammer toen te horen. Binnenkort wordt daar een eerste 'night mayor' benoemd.

Eerder werd hij overgevlogen naar Londen om ervoor te zorgen dat het nachtleven daar "net zo bruisend als in andere Europese steden" zou worden. Ook in Parijs, Z├╝rich en New York werd de Amsterdamse 'pionier' gevraagd om expertise te delen.

Afzwaaiend nachtburgemeester met wijlen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam Romy Treebusch

Meer diversiteit is het belangrijkste thema voor zijn opvolger, vertelt Milan. "Er vindt nog steeds uitsluiting plaats. Het probleem daarbij is dat clubs zelf bepalen wie wel en niet je klanten zijn en dus aan de deur kunnen weigeren wie ze willen."

"De uitsluiting wordt mogelijk in de hand geholpen door de hang naar veiligheid. Clubs willen zelf de sfeer op de dansvloer kunnen bepalen." Bij festivals gebeurt dit minder, omdat er meer verschillende soorten muziek wordt gedraaid. "Die voorbeelden moeten we prijzen, dus naming and faming in plaats van shaming."

Goede hoop

Het probleem zal niet zomaar zijn verholpen, vreest de nachtburgemeester. Toch heeft hij een goede hoop: "Het nachtleven is immers toch de plek waar mensen open minded zijn." Milan stelt voor om daarbij de pijlen te richten op jongeren. "Wanneer zij op hun 16e het nachtleven in gaan, moeten we ze zien te verbinden."

De nachtburgemeester is na zes jaar zelf toe aan een nieuwe baan. "Ik heb altijd gezegd dat ik stop als de functie geprofessionaliseerd is. Dat is het geval, met behulp van zo'n zestig nachtlevenpartijen. Eberhard van der Laan leerde me aan mijn woord te houden, dus vertrek ik."

De stichting is op zoek naar een een rebel in a suit (m/v/x) voor het burgemeesterschap. "Standvastige idealisten met een onvoorwaardelijke liefde voor de nacht en de inwoners van Amsterdam" wordt gevraagd te solliciteren. Een vijfkoppige jury bepaalt samen met het publiek wie de titel krijgt toebedeeld. Reageren op de vacture kan hier.

STER Reclame