AFP

Een immens landbouw- en veeteeltgebied in West-Frankrijk is inzet geworden van een bizarre machtsstrijd. De regering-Macron heeft naar verluidt enkele duizenden agenten klaar staan om die strijd, desnoods met geweld, te beslissen.

Het gaat allemaal om de bouw van een vliegveld bij het dorp Notre-Dame-des-Landes, niet ver van Nantes. Het idee was ooit om daar één of zelfs twee landingsbanen aan te leggen. Maar voorlopig hangen er piratenvlaggen, zijn autobanden metershoog opgestapeld en versperren wegblokkades de doorgang.

Zo'n halve eeuw geleden werd door de Franse autoriteiten besloten dat ten noorden van Nantes een nieuw vliegveld zou kunnen verrijzen. In de pers werd destijds al gejubeld: het gebied zou wel eens het Rotterdam van de luchtvaart in Europa kunnen worden.

Maar zo ambitieus als de plannen waren, zo desastreus verliep de uitwerking. Boeren in het gebied protesteerden en veel Fransen toonden zich solidair.

Caravans en hutten

Bijna tien jaar geleden vestigden zich de eerste bezetters in het gebied: ze kraakten gebouwen, zetten caravans neer in de weilanden en bouwden krakkemikkige hutjes langs modderpaden. Om het milieu te redden en om de boeren te steunen, zeggen ze.

Het gevolg: niet één Franse regering durfde het aan om de bouw van het vliegveld door te zetten. Het protest leek te groot. De tegenstanders wonnen steeds de slag om de publieke opinie en wisten de plannen decennialang tegen te houden. Tót Emmanuel Macron president werd. Hij kondigde actie aan.

"Op een gegeven moment moet je wèl een besluit nemen en ook echt iets doen", zei premier Édouard Philippe vorige week. "Wij nemen deze maand een beslissing en gaan die dan ook uitvoeren."

Wij willen anders leven. Met als kernwaarden: delen, solidariteit, de gemeenschap.

Actievoerders bij het geplande vliegveld

Voor de regering-Macron liggen er twee opties op tafel: dit nieuwe vliegveld aanleggen bij Notre-Dame-des-Landes, zoals vijftig jaar geleden al werd geopperd, óf het bestaande vliegveld bij Nantes uitbreiden. Dat ligt zo'n twintig kilometer verderop. In beide gevallen zal het terrein dat nu nog bezet is, worden ontruimd, aldus president Macron.

Symbool

Op het gebied van het beoogde vliegveld wonen nog zo'n 250 actievoerders. "Sommigen zijn boer, anderen zijn milieuactivist, en weer anderen willen gewoon een ander soort samenleving creëren", zegt een woordvoerster.

"Dit vliegveld is het symbool van alles waar we tegen zijn: de geldeconomie, de milieuvervuiling, de autoritaire politiek van een machtselite, het individualisme. Wij willen anders leven. Met als kernwaarden: delen, solidariteit, de gemeenschap."

Wij zijn hier en we blijven hier, staat op dit bord Frank Renout | NOS

Op het terrein zijn borden neergezet met de leuze: 'We zijn hier en we blijven hier'. "Wij gaan echt niet weg", zegt de woordvoerster. De Franse regering zou inmiddels al zo n 2500 agenten hebben opgetrommeld om op zeer korte termijn het hele gebied te ontruimen.

Het belooft een verhitte strijd te worden. In 2012 werd ook al eens een poging ondernomen de bezetters weg te krijgen. Het kwam tot dagenlange gevechten tussen agenten en activisten. Het resultaat: de agenten vertrokken, de bezetters bleven.

STER reclame