Ajax-trainer Ten Hag: dominante voetbal Guardiola spreekt me aan

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Kampioen worden met Ajax én winnende cultuur realiseren'

Erik ten Hag is al anderhalve week officieel trainer van Ajax. Toch was dat zondagochtend nog niet aan hem af te zien. De oefenmeester liep doodleuk met een rolkoffer van FC Utrecht, zijn vorige club, het terrein van De Toekomst op. Even later werd hij voor zijn eerste training keurig in Ajax-trainingspak gehesen.

"Of het me staat? Ik ben wel tevreden", zegt Ten Hag, die op het veld werd geflankeerd door assistenten Alfred Schreuder en Aron Winter.

Een grote naam is Ten Hag (nog) niet. Hij heeft ook geen Ajax-verleden of tachtig interlands achter zijn naam. Wel heeft hij zich in 2,5 seizoenen bij FC Utrecht op de kaart gezet in de eredivisie. Zijn 'Pep Guardiola-sausje' maakt hem populair.

"Ik ben gevormd door de Nederlandse stijl, maar München heeft mijn visie aangescherpt", vertelt hij over zijn periode als trainer van het tweede elftal van Bayern. "De beleving daar, het altijd willen winnen en het dominante voetbal van Guardiola, dat spreekt mij zeer aan."

Verschillende systemen

Een veelgenoemde kwaliteit van Ten Hag is zijn vermogen om zijn teams verschillende systemen aan te leren, zoals ook FC Utrecht dat beheerste. "Maar we zullen ook niet vergeten hoe Ajax op dit moment speelt. We hebben geen zes weken voorbereiding hè. Over twee weken spelen we al tegen Feyenoord..."

Toch is de verwachting niet dat Ajax, zoals in de periode onder Peter Bosz, een ultra-aanvallende speelstijl zal hanteren. "De defensieve teamfunctie is de basis van winnen. Dat is een van de dingen die ik heb meegekregen van Guardiola", aldus Ten Hag.

Met Marc Overmars (directeur voetbalzaken) komt Ten Hag in Amsterdam een goede bekende tegen. De twee kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij Go Ahead Eagles in 2012. Nog voor er door het ontslag van Marcel Keizer een vacature ontstond in Amsterdam hadden de twee regelmatig contact.

"Om te klankborden", zegt Ten Hag. "Over situaties praten. Dat doe ik ook met andere technisch directeuren. Dat zijn relaties die je over langere tijd in stand houdt."

'Niet goed genoeg'

De gesprekken zullen nu vooral gaan over het plan in zestien wedstrijden minstens vijf punten in te lopen op eredivisie-koploper PSV. De missie van Ten Hag is namelijk tweeledig: een winnende cultuur realiseren én dit seizoen kampioen worden.

"Het gaat eerst om de korte termijn. De bestaande situatie is een goede, maar niet goed genoeg, zeker voor Ajax niet. Ajax wil de beste zijn."

Transfers?

Om kampioen te worden heeft Ajax mogelijk nog versterking nodig. Een spits bijvoorbeeld, nu de Amsterdammers Kasper Dolberg twee maanden moeten missen. "Daar zullen we misschien op moeten anticiperen. Dat doen we in samenspraak met de staf en directie."

STER Reclame