ANP Pro Shots
NOS VoetbalAangepast

Ajax-assistent Schreuder heeft eerste appje van Ziyech al binnen

"Gefeliciteerd trainer." Eén van de eerste appjes die Alfred Schreuder kreeg na de bekendmaking van zijn komst naar Ajax was afkomstig van Hakim Ziyech.

Het is niet direct een naam die je bij Ajax verwacht, die van Alfred Schreuder. Ooit was de 45-jarige Barnevelder speler van Feyenoord, de grote rivaal. Toch is hij sinds zaterdag - toen hij zijn krabbel zette in de Arena - de rechterhand van Erik ten Hag, de nieuwe trainer in Amsterdam.

Ongetwijfeld zal Ziyech, de regisseur van het elftal, het nieuws met een glimlach tot zich hebben genomen. De Marokkaan had geen klik met Marcel Keizer, de vorige trainer. Met Schreuder heeft hij die wel, zo erkent de nieuwe assistent zelf.

Band

"Dat is sinds een jaar of drie zo. Ik heb maar één volledig seizoen met hem samengewerkt bij FC Twente. Onze band was toen uitstekend en ik denk dat 't zo blijft", vertelt Schreuder in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

Dat de twee goed met elkaar overweg konden, bleek ook wel na het ontslag van Schreuder bij Twente in augustus 2015. Ziyech uitte flinke kritiek op de clubleiding. Volgens de speler was het een schandalige beslissing, zo liet hij destijds weten aan de Volkskrant.

"Alfred gaf perfecte trainingen, bereidde ons perfect voor, weet precies hoe hij met spelers moet omgaan. Zelfs Guardiola of Mourinho had dit niet meer aan de praat gekregen. Belachelijk dat hij ontslagen is. Het is nog veel slechter geworden", aldus Ziyech.

Pro Shots
Januari 2014: Alfred Schreuder geeft Hakim Ziyech schouderklopje

Aanvoerdersband

Deze en nog meer kritische uitspraken in het interview zorgden er uiteindelijk voor dat Ziyech zijn aanvoerdersband in Enschede moest inleveren.

Meer dan drie jaar later schudden de twee elkaars hand dus weer. Nu beiden in dienst van Ajax. Schreuder hoopt en verwacht dan ook niet dat zijn pupil deze transferperiode weggaat uit Amsterdam. "Nee, haha. Daar ga ik niet vanuit."

Brein achter de komst van Schreuder naar Ajax is Ten Hag. "Ik heb een jaar met Erik bij RKC gespeeld en in 2007 heeft hij mij, samen met Fred Rutten, teruggehaald naar Twente. Sindsdien hebben we altijd goed contact gehouden."

Toen ik de mensen in Duitsland vertelde dat ik naar Ajax kon, zeiden ze allemaal dat het zo'n grote club is.

Alfred Schreuder

Het duurde even voordat Hoffenheim, waar Schreuder sinds 2015 als assistent werkzaam was, hem liet gaan. Ajax kwam uiteindelijk een afkoopsom met de Duitsers overeen van naar verluidt twee ton. "Toen ik de mensen in Duitsland vertelde dat ik naar Ajax kon, zeiden ze allemaal dat het zo'n grote club is."

De rolverdeling is duidelijk: Ten Hag is de hoofdtrainer, Schreuder zijn assistent. Of wil hij op termijn doorschuiven en het stoeltje van Ten Hag overnemen? "Ik ben niet bezig met mijn carrièreplanning", vertelt Schreuder. "Ik heb tot anderhalve week terug gedacht dat ik in Duitsland zou blijven, nu zit ik ineens bij Ajax. Wie weet hoe het over 2,5 jaar is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl