Een communistische muurschildering in het 'mooie dorp' Xitan
NOS NieuwsAangepast

'Mooie dorpen' moeten bewoners Chinese platteland uit armoede halen

  • Marieke de Vries

    correspondent China

  • Marieke de Vries

    correspondent China

"Van harte welkom in het Xitan-dorp. Als je hier op een zonnige dag bent, kun je die Gele Berg zien en de magnifieke en mooie bergen en rivieren van China ervaren!"

We zijn uitgenodigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken op een tripje naar een van de armste gebieden van China, de provincie Anhui. Dit is een verhaal dat de overheid ons graag laat zien: hoe een traditioneel dorpje uit de armoede is gehaald door het op te knappen en er een toeristische trekpleister van te maken.

"We vertellen de bezoekers over de lokale dorpscultuur en er hangen door het hele dorp foto's van voor en na de renovatie, zodat mensen het verschil kunnen zien."

Kijk hier naar het verslag van Marieke de Vries:

Erkende mooie dorpen in China: geen muizen of insecten meer maar wel toeristen

Muizen en ratten

Tot voor kort moesten de inwoners hier nog naar openbare toiletten, die vergeven waren van vliegen. De muizen en ratten liepen door de straten. Tenminste, dat vertelt het echtpaar Zhang. Ze zijn de typisch lokale tofu aan het bereiden voor de groep bezoekende journalisten.

Mevrouw Zhang maakt de lokale tofu klaar

"Ons dorp is enorm opgeknapt sinds we deel uitmaken van het 'mooie dorpen-project," zegt mevrouw Zhang. "De sanitaire voorzieningen en hygiëne zijn verbeterd en dat is goed voor onze gezondheid."

Het mooie dorpen-project werd zo'n tien jaar geleden bedacht door de Communistische Partij, om na de ontwikkeling van de oostkust ook de plattelandsgebieden mee te nemen in de vaart der volkeren. In die tijd heette het project nog het 'nieuwe socialistische dorpen- project' en was het de bedoeling dat oude dorpjes zouden worden opgeknapt om zogenaamd 'rood toerisme' aan te trekken. Dat rode toerisme trekt rijkere Chinezen aan die terugverlangen naar de oude communistische tijd.

Muurschildering

In het Xitan-dorp is daarom ook een grote communistische muurschildering aangebracht, compleet met rode vlaggen en rode boekjes. Er komen nu zo'n honderd toeristen per dag.

Het Xitan-dorp voor (boven) en na de renovatie

Maar het hoofddoel is volgens projectleider Wang Minhua armoedebestrijding. "Als we klaar zijn met de eerste renovaties, gaan we kijken hoe we dit dorp ook industrieel verder kunnen ontwikkelen zodat de inwoners een beter leven krijgen. Ze kunnen bedrijven opzetten zoals dorpsrestaurants en B&B's, zodat het inkomen van de inwoners omhoog gaat."

Dat zien meneer en mevrouw Zhang wel zitten, zeggen ze terwijl ze in de dampende pot tofu roeren: "Natuurlijk! Nu krijgen we iedere twee of drie dagen mensen op bezoek. Dat mag veel vaker!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl