AFP
NOS SchaatsenAangepast

Visser stunt met eerste Europese titel op 3.000 meter

Esmee Visser heeft op haar eerste grote internationale toernooi zeer verrassend het goud gewonnen op de 3.000 meter. Bij de EK afstanden in het Russische Kolomna beet iedereen zich stuk op haar tijd: 4.05,31.

De 21-jarige Visser reed met strakke rondjes in de 31 seconden bovendien een persoonlijk record en is de laatste weken in uitstekende vorm. Vorige week plaatste ze zich ook al zeer verrassend voor de Olympische Spelen, dat was op de 5.000 meter.

Bij de NK afstanden in oktober werd Visser elfde op de 3 kilometer en vijfde op de 5 kilometer. Een maand later was ze bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger de snelste van de B-groep op de 5.000 meter.

"Ik sta hier echt perplex", vertelde Visser na haar race. "Ik kwam hierheen en dacht: wow, ik mag een EK rijden en ervaring opdoen voor de Spelen. Plaats acht of negen had ik verwacht, maar dit kan ik echt niet geloven!"

Visser: ik sta hier echt perplex

Visser kwam al in de derde rit op het ijs en moest daarna lang wachten. "Ik viel nog bijna op het laatste stukje, dus eigenlijk baal ik een beetje van deze race. Daar moet ik nog aan werken, maar dit is echt geweldig. Europees kampioen: zo cool!"

Carlijn Achtereekte pakte achter Visser het zilver in 4.06,81, Natalia Voronina werd voor eigen publiek derde in 4.07,62. De derde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op het Russische ijs was Annouk van der Weijden. Zij eindigde met 4.12,48 als achtste.

Achtereekte: Visser is gewoon heel goed

"Ik sta hier echt met een dubbel gevoel", vertelde Achtereekte. "Esmee heeft terecht gewonnen, ze kan heel hard schaatsen. Het liefst sta ik op één natuurlijk, maar ik kijk hier niet van op. Esmee is gewoon heel goed, ik hield zeker rekening met haar."

Geen Wüst en De Jong

Wereldkampioene Ireen Wüst ontbreekt dit weekend in Rusland, net als elf andere Nederlandse schaatsers die zeker zijn van de Olympische Spelen. Ook Nederlands kampioene Antoinette de Jong is er niet bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl