Podcast: Amputeren zonder narcose en gaat het economisch écht zo goed?

Aangepast
Blijdschap op Wall Street bij de beursgang van het Chinese Alibaba AFP / NOS

Iedere zaterdag selecteert de redactie van NOS Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

Het beste uit het Oog #71

Met deze week: is de jubelstemming over de economie terecht, chirurgie in de 19e eeuw, de pracht van het Limburgse Heuvelland en het protestjaar 1968.

Het gaat Nederland economisch voor de wind. Het Centraal Planbureau voorspelt zelfs een groei van meer dan 3 procent voor het komende jaar. Positiviteit alom, maar hoe stabiel is eigenlijk onze 'jubeleconomie'? Dat bespreekt Herman van der Zandt in deze podcast met economisch journalist Mathijs Bouman en hoogleraar Marktwerking Barbara Baarsma.

En zorg dat je geen zwakke maag hebt, want Eddy Houwaart vertelt hoe het eraan toe ging in de operatiezaal van de 19e eeuw. De hoogleraar Medische Geschiedenis las voor het Oog het boek De kunst van het snijden, van de Britse auteur Lindsey Fitzharris. Amputeren vond destijds plaats zonder narcose, met een blok hout in de mond en onder het toeziend oog van publiek. "Je wilde dus liever niet naar het ziekenhuis."

"Diepe, uitgesleten paden met intieme, maar weidse uitzichten." Zo omschrijft natuurboekenschrijver Kester Freriks het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Donderdag werd het gebied voorgedragen aan Unesco voor een plekje op de Werelderfgoedlijst. Alle reden dus om de Oogluisteraar te overtuigen van het pracht van dit landschap.

Praag, Parijs, Washington: vijftig jaar geleden kwamen jongeren wereldwijd in opstand tegen het gezag. Nederland hield zich in 1968 opmerkelijk rustig, vertelt Ad van Liempt. De 'godfather' van het geschiedenisprogramma Andere Tijden wijdt dat aan de economische voorspoed van de jaren zestig. Maar vergis je niet: de revolutiestemming van '68 is volgens velen deels geïnspireerd op 'onze' Provo van enkele jaren eerder.

Schema

1:45 - Jubelstemming over de economie

9:45 - Chirurgie in de 19e eeuw

16:40 - Ode aan Limburgse Heuvelland

23:15 - Het roemruchte protestjaar 1968

Meer podcasts?

Een nieuwjaarscadeautje van Het Oog: iedere presentator heeft zijn of haar favoriete gesprek van 2017 voor je uitgezocht. Beluister hier deze speciale podcasts terug.

Waar vind je de podcast?

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.

STER Reclame