Protest van Saudische prinsen wegens schrappen voordeeltje

Aangepast
De Saudische koning Salman AFP

In Saudi-Arabië zijn elf prinsen opgepakt tijdens een protest in de hoofdstad Riyad. Ze zijn boos over het besluit dat hun water- en elektriciteitsrekening niet langer door de overheid wordt betaald, meldt de Arabische nieuwssite Sabq.

De prinsen waren samen naar een historisch paleis in Riyad gegaan en eisten daar dat de hervorming wordt geschrapt. Daarop grepen bewakers in en werden de elf vastgezet. Welke prinsen het zijn, is niet bekendgemaakt.

Btw en duurdere brandstof

Koning Salman voerde deze week allerlei hervormingen door. Zo werd de prijs van brandstof met bijna de helft verhoogd en is er btw ingevoerd.

De hervormingen zijn bedoeld om minder afhankelijk te worden van de verkoop van olie. De prijs van een vat olie daalde de afgelopen tijd, waardoor de Saudische schatkist miljarden misloopt.

Luxe gevangenis

Het is niet de eerste keer dat er leden van het Saudische koninklijk huis zijn opgepakt. Vorig jaar werden tientallen prinsen, hoge militairen, ambtenaren en zakenlieden vastgezet op verdenking van corruptie. Zij werden in het luxueuze Ritz-Carltonhotel onder huisarrest geplaatst.

De arrestatiegolf wordt door sommigen gezien als een manier om de positie van de kroonprins van Saudi-Arabië te versterken.

De elf prinsen die nu zijn opgepakt, hoeven niet te rekenen op een luxueuze omgeving. Zij zitten vast in een reguliere gevangenis.

STER Reclame