Hollandse Hoogte | AP

De president dreigde de publicatie ervan te blokkeren, maar daarvoor is het nu te laat. Michael Wolffs boek Fire and Fury: Inside The Trump White House, vol onthullingen over Donald Trumps presidentschap, is verschenen - een week eerder dan gepland.

Vanwege de grote populariteit en de dreiging van een rechtszaak besloot de uitgever tot vervroegde publicatie. In Washington stonden om middernacht tientallen mensen voor de boekhandels om een exemplaar te kopen. Ook digitaal gaat de verkoop als een speer.

Trump-boek vliegt de winkels uit

Het Witte Huis heeft heel wat kritiek op wat de 64-jarige journalist heeft geschreven. "Het staat vol leugens, misinterpretaties en bronnen die niet bestaan", twitterde Trump zelf. Wolff zou van hem nooit toestemming hebben gekregen om in het Witte Huis te werken, maar volgens de auteur is dat onzin. In een interview met NBC News noemt hij de president "ongeloofwaardiger dan ieder ander mens die op aarde rondloopt".

Knock yourself out (doe je ding): iets in die trant zei de president tegen Wolff, althans, volgens de auteur zelf. Hij kreeg toegang tot de West Wing van het Witte Huis. Met zijn speciale blauwe badge zou hij soms uren op een bank in de lobby doorbrengen.

Daar heeft hij naar eigen zeggen zo'n 200 interviews gevoerd met stafleden, bekenden van de president en een keer met Trump zelf. Een aantal van deze gesprekken zou zijn opgenomen, waaronder die met de ontslagen topstrateeg Steve Bannon.

Toestemming of niet, het Witte Huis had kunnen weten wie het toeliet tot het centrum van de macht. Wolff is een schrijver, columnist en ondernemer met een roemruchte geschiedenis. Amerikaanse media omschrijven hem als iemand die de randen van de journalistiek opzoekt.

Ik denk niet dat ik ooit een ding heb moeten corrigeren.

Michael Wolff tegen NBC News

Hij begon zijn carrière in de jaren 70 bij The New York Times, als loopjongen. Zijn ouders zaten ook in de mediawereld: vader aan de adverteerderskant en zijn moeder als verslaggever. Wolff schreef later columns en artikelen en begon zijn eigen mediabedrijf.

Dat ging in de jaren 90 failliet en zijn memoires bundelde hij in het boek Burn Rate. Wolff richtte zich daarna weer volledig op zijn columns. Twee keer won hij daarmee een nationale prijs.

Roddelpers

Wolff schrijft vooral over de Amerikaanse mediawereld. Daarbinnen is hij ook een persoonlijkheid. In roddelbladen staan verhalen over wangedrag op feestjes of in chique restaurants - waar hij wel eens is uitgezet.

De 64-jarige heeft nu zeven boeken op zijn naam staan. Niet alle geïnterviewden waren het eens met hoe Wolff hen citeerde. Mediamagnaat Rupert Murdoch was naar eigen zeggen zeer ontevreden over zijn biografie door Wolff. Volgens critici bevat het boek een aantal slordigheden. Vakblad Columbia Journalism Review bekritiseerde de auteur later om zijn agressieve schrijfstijl.

Stapels Fire and Fury-boeken in een boekenhandel in Washington D.C. EPA

Ook in de voorpublicaties van Fire and Fury zijn fouten gevonden. Zo schrijft Wolff dat CNN met details kwam over beschuldigingen van seksuele escapades in Moskou door Trump. In werkelijkheid kwam nieuwssite BuzzFeed met die informatie.

Ook klopt het niet dat Trump de prominente Republikein John Boehner niet heeft gekend. De twee hebben in het verleden samen gegolft. Tony Blair is woest dat Wolff beweert dat hij Trump waarschuwde voor mogelijke afluisterpraktijken door de Britse inlichtingendiensten. "Dat verhaal is volledig verzonnen", zegt de Britse oud-premier.

Absoluut accuraat

In een interview met NBC News reageert Wolff afwijzend op de kritiek. "Ik heb miljoenen woorden geschreven en ik denk niet dat ik ooit een ding heb moeten corrigeren."

Er is ook steun voor Wolff. Bijvoorbeeld door mede-eigenaar Janice Min van The Hollywood Reporter, waar de auteur voor schrijft. Ze was bij een van de etentjes waar Wolff uitgebreid over schrijft. "Het was absoluut accuraat", twittert Min.

Wat het controleren van bepaalde uitspraken zo lastig maakt, is de onderlinge strijd tussen leden van Trumps regering. Wolff beschrijft dat er sprake was van een sterke rivaliteit in het Witte Huis. Daardoor kreeg hij te maken met tegenstrijdige beweringen door de stafleden die hij sprak.

Daarover zegt Wolff: "Deze conflicten, en de rekbaarheid van de waarheid, zijn essentieel voor dit boek." Soms presenteert hij de conflicterende versies zo dat de lezer er zelf over moet oordelen. "In andere gevallen ben ik gegaan voor een versie van de gebeurtenissen die ik geloof. Vanwege bronnen die ik vertrouw of consistentie in de onderlinge verklaringen."

STER reclame