NOS SchaatsenAangepast

'Pineut' Krol na EK-zilver: waren zes verschrikkelijke dagen

Thomas Krol pakte vrijdag zilver op de 1.500 meter bij de EK afstanden, was sneller dan Koen Verweij en daarmee de beste Nederlander achter winnaar Denis Joeskov. En toch sprong Krol na afloop geen gat in de lucht. "Ik sta hier met een heel dubbel gevoel."

Krol: dit EK-zilver voelt heel dubbel

Daarmee doelde Krol op het feit dat hij niet naar de Olympische Spelen mag. De KNSB besloot na het olympisch kwalificatietoernooi vorige week om Kai Verbij een startplaats te gunnen op de 1.000 meter. Dat ging ten koste van Krol.

"Het waren zes verschrikkelijke dagen", zegt Krol in Rusland. "Toen ik het nieuws hoorde, heb ik heel hard gehuild. Het is dubbel, want als Kai Verbij topfit is, heeft hij een grotere kans op goud dan ik. Alleen ben ik nu de pineut en dat is heel triest."

Dat hij op de eerste EK afstanden zilver veroverde, verzachtte de wond wel een beetje. "Ik ben vooral blij met hoe ik schaatste en ik ben sneller dan Koen Verweij. Dat doet me wel goed."

Na afloop van zijn race, tegen winnaar Denis Joeskov, was er nog wel discussie of de Rus Krol hinderde in een bocht. "Het ging heel snel, maar ik moest me wel inhouden", aldus Krol, die in de betreffende bocht wel voorrang had.

"Uiteindelijk was Joeskov wel gewoon beter vandaag. Hij was sneller, maar het gat is nog nooit zo klein geweest!"

Koen Verweij, die het brons pakte achter Krol, was minder tevreden. "Ik hoopte harder te schaatsen hier, maar na het OKT van vorige week was de wedstrijdspanning een beetje weg. Maar goed, een derde plek is leuk voor nu."

Verweij: laatste ronde leek nergens op

Verweij, die zich op het OKT kwalificeerde voor de 1.000 en 1.500 meter, sprak van vermoeidheid. "Drie uur van tevoren heb ik nog een tukkie gedaan. Maar ook in mindere periodes moet je goed rijden. Ik wist dat ik weinig energie had, maar die laatste ronde leek nergens op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl