NOS NieuwsAangepast

Sneeuw, gladheid en ijzige kou: winterweer blijft oosten VS teisteren

De oostkust van de Verenigde Staten blijft gebukt gaan onder een grote sneeuwstorm. Op sommige plaatsen ligt er een laag van meer dan 40 centimeter sneeuw. Door sterke windstoten en overstromingen zijn op veel plekken scholen gesloten en ligt het openbaar vervoer plat.

In de staat Maine maakte een cameraploeg van CBS opnames aan de kust, toen de bodem instortte door de harde wind en hoge golven:

'De bodem stortte onder ons in'

In Boston stroomde vannacht ijskoud water uit de haven het centrum van de stad in. "We zagen het water over de zeedijk komen, dat was heel eng", vertelt Sonia Calderon, bewoner van de stad. "Ik weet niet wat de schade is, maar het is naar." Marty Walsh, de burgemeester van Boston, gaf aan in 30 jaar nog nooit zulke overstromingen te hebben gezien. Er wordt gevreesd voor nog meer overstromingen in het weekend.

Langs de kust viel in totaal bij meer dan 100.000 huizen en bedrijven de stroom uit. Ook zijn veel vluchten gecanceld: in het hele land meer dan 5000. Twee derde daarvan zijn vluchten vanuit en naar New York en Boston.

Een man trotseert de storm op de Brooklyn Bridge in New York

Charlie Baker, de gouverneur van de staat Massachusetts, raadde bewoners aan vooral binnen te blijven. "De sneeuw zal snel minder worden", gaf hij aan in een persconferentie. "Maar er zullen ijskoude temperaturen voor terugkomen, waardoor de wegen bevriezen. Ik raad iedereen niet de weg op te gaan."

De gladde wegen hebben al tot meerdere dodelijke ongelukken geleid. Zo slipte een bestuurder in Pennsylvania van de weg, gleed van een met sneeuw bedekte heuvel en ramde op een passagierstrein. De bestuurder overleefde het niet.

Leguanen

Zelfs in sunshine state Florida is het koud. Zo koud zelfs, dat leguanen, van oorsprong tropische dieren, er uit de bomen vallen. "Leguanen kunnen niet tegen kou", vertelt een verzorger aan AP. Het zijn koudbloedige dieren. "Onder de vijf graden Celsius bevriezen ze en kunnen ze niet meer bewegen. Ze eindigen vaak op plekken bij auto's, zoals in parkeergarages."

Ook viel in Florida voor het eerst in bijna 30 jaar wat sneeuw. En dat leidde tot verbaasde reacties:

'Ik had niet verwacht dat ik ooit sneeuw zou zien in Florida'

De winterse omstandigheden zijn voorlopig nog niet voorbij. Na de sneeuwstorm wordt nog meer ijzige kou verwacht. Volgens het nationale weerbureau zullen zondag in tientallen steden kouderecords worden gebroken. Op sommige plaatsen zou het zelfs min 40 kunnen worden.

Niet alleen de VS heeft last van de sneeuwstorm. Ook Canada wordt geteisterd door lagen sneeuw en ijzige kou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl