Britse politicus wil daklozen van straat in Windsor voor koninklijk huwelijk

Aangepast
De kapel van Windsor Castle AFP

In Groot-Brittanniƫ is ophef ontstaan over een oproep van de leider van de raad van het pittoreske stadje Windsor. De Conservatief Simon Dudley heeft de politie gevraagd alle wettelijke middelen in te zetten om de daklozen in zijn gebied voor het koninklijk huwelijk van straat te halen. Prins Harry en Meghan Markle trouwen op 19 mei in de kapel op Windsor Castle.

Vanaf zijn vakantie-adres in de sneeuw in de Amerikaanse staat Wyoming twitterde Dudley vlak na de kerst dat het "treurig is te zien dat het slapen in de open lucht in Windsor epidemische vormen aanneemt." Inmiddels komt van alle kanten de kritiek los.

Simon Dudley
@MrSimonDudley
Sadly there is an epidemic of rough sleeping and vagrancy in #Windsor @RBWM. I will be writing to @StansfeldPCC copying @TVP_Chief @Bhupinderrai70 at @ThamesVP @TVP_Windsor asking for them to focus on dealing with this before the #RoyalWedding
12 maanden geleden

Dudley vindt dat de zwervers en bedelaars het beeld bezoedelen van Windsor en Maidenhead, een bestuurlijk gebied ten zuid-westen van Londen, waar ook de elitaire jongenskostschool Eton college is gevestigd en de renbaan van Ascot. Jaarlijks komen zeven miljoen toeristen naar Windsor.

In een brief aan de politie spreekt Dudley van agressieve bedelmethodes en intimidatie door bedelaars en daklozen. Volgens hem hebben de bewoners van Windsor genoeg van de vijandigheid en het afval dat zich opstapelt. Ook wijst de politicus op het veiligheidsrisico van rondslingerende tassen die ze zouden achterlaten.

Volgens Dudley is uit onderzoek gebleken dat een groot deel van de zwervers niet dakloos is. Onder hen zouden ook mensen zijn die geen hulp willen.

In 2016 bracht Dudley zelf een nacht in de open lucht door om te zien hoe het is om te leven als dakloze. Op Twitter pleitte hij daarna voor allerlei voorzieningen.

Simon Dudley
@MrSimonDudley
A piece I recorded after sleeping rough in #Maidenhead in 2016. Since then we have opened a homeless shelter and a halfway house. Clearly there is still much to do which we will do with our emerging @RBWM borough local plan #homelessness
11 maanden geleden

Hulporganisaties zijn woedend dat de politicus de politie vraagt daklozen van straat te halen. Ze vinden dat Dudley de politie wil gebruiken om een goede indruk te maken op de bezoekers van het koninklijk huwelijk. Een woordvoerder zegt dat het bovendien averechts werkt de daklozen te stigmatiseren.

Premier May is het ook oneens met haar partijgenoot, laat ze in een reactie weten. Ze wil dat alle instanties goed samenwerken om onderdak te realiseren voor mensen die op straat leven. Als er sprake is van agressiviteit door bedelaars, moet het stadsdeel er samen met de politie iets aan doen, vindt May.

STER Reclame