Vrouwe Fortuna lacht weer in Sittard dankzij Oliseh

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Fortuna beleeft wederopstanding met Oliseh aan het roer

Terwijl Nederland gebukt gaat onder een winterse westerstorm, schijnt bij Fortuna Sittard de zon al een jaar onafgebroken. Want de club die gedoemd was om te verdwijnen, is nu de fiere lijstaanvoerder van de Jupiler League.

De voetballiefhebber kijkt met verwondering naar de gebeurtenissen in Sittard. Sinds de degradatie uit de eredivisie in 2002 zakte Fortuna Sittard stukje bij beetje verder weg.

Spookhuis

Bij thuiswedstrijden leek het stadion meer op een spookhuis en als Fortuna het nieuws haalde, dan was het vanwege een constant dreigend faillissement.

Alles veranderde in de zomer van 2016 toen Isitan Gün het merendeel van de aandelen overnam. De Turk werd aanvankelijk met argwaan bekeken, maar nadat hij bezweerde de cultuur van de club in stand te willen houden, groeide het geloof bij de aanhang. "Stap voor stap is het motto en elke stap brengt ons verder", zo vertelde Gün.

Sunday Oliseh beleeft mooie tijden als coach van Fortuna Sittard ANP

Gün-factor

En zo leerde Zuid-Limburg de Gün-factor kennen. Inmiddels zitten er vaak meer dan 5.000 toeschouwers. Fortuna is al zeker van de nacompetitie en was onlangs dicht bij een bekerstunt. AZ wankelde in Sittard, maar bekerde na een spektakelstuk toch verder.

De coach van de Limburgse koploper is een man wiens furore hem vooruitsnelde. Een jaar is Sunday Oliseh nu de coach van Fortuna Sittard, ook al zo'n aanstelling die destijds voor roering zorgde.

De oud-Ajacied (1997-1999) zag de club in dat jaar veranderen van lelijk eendje in het betaalde voetbal tot trotse koploper van de Jupiler League. "Toen ik hier kwam was de eerste vraag van een journalist: what the hell doe je hier?"

Cultuuromslag

Oliseh zorgde voor een cultuuromslag binnen de club. Met duidelijkheid en discipline als fundamenten. En hij zette in op jonge spelers. Zo maakte hij de pas 17-jarige Perr Schuurs aanvoerder. Hij is inmiddels verkocht aan Ajax, maar maakt het seizoen nog wel af in Sittard.

Oliseh: "Ik heb mijn spelers verteld dat ze op twee manieren de top kunnen halen. Of ze gaan met Fortuna naar de top, of ze gaan zelf zo goed spelen dat de top ze wil hebben."

Het netwerk rond eigenaar Gün en trainer Oliseh heeft een legertje aantrekkelijke voetballers naar Sittard weten te lonken. André Vidigal, Lisandro Semedo en Djibril Dianessy kende niemand voordat ze uitgroeiden tot smaakmakers in de Jupiler League.

In 2018 zou het zomaar kunnen dat Fortuna Sittard weer terugkeert op het hoogste niveau. Oliseh: "De fans van de club zijn jarenlang uitgelachen, ik wil ze weer trots maken".

STER Reclame