Inzamelingsactie fatale brand Emmen: 'Lijkt wel alsof hele land meeleeft'

time icon Aangepast
ANP | Beeldbewerking NOS
Geschreven door
Randy Beaumont
NOS Online

"Het lijkt wel alsof het hele land meeleeft", zegt Jan Jeuring. Samen met zijn vrouw Claudia startte hij een inzamelingsactie voor de ouders van de twee kinderen die vorige week bij een brand in Emmen om het leven kwamen. Een jongetje van 6 en een meisje van 5 waren niet meer uit de vuurzee te redden. "De ouders moeten onbezorgd kunnen rouwen, en niet met financiële zorgen in het hoofd zitten", vindt Jeuring.

Vanochtend behaalde de actie het bedrag van 70.000 euro, door in totaal bijna 5000 donaties. Daarbij zitten bedragen van 10 euro, 25 euro maar is een donatie van 50 of 100 euro ook geen uitzondering. De ouders worden vandaag waarschijnlijk ontslagen uit het ziekenhuis en naar een hotel gebracht, zegt Jeuring tegen de NOS.

De gebeurtenis heeft volgens Jeuring, achterbuurman van het getroffen gezin, een gigantische impact gehad in de buurt. "Dat blijkt al uit de hoeveelheid bloemen bij het huis. Met Oud en Nieuw was het ook veel rustiger dan andere jaren, mensen bleven binnen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Buren starten inzamelingsactie na fatale brand Emmen

Het was zijn vrouw Claudia die op het idee kwam om een inzamelingsactie te starten. "Nadat alles was gebeurd zei ze dat ze hoopte dat iemand iets zou starten om het Tsjechische gezin te helpen. Het is een arm gezin dat alles kwijt is", zegt Jeuring. "Toen zijn we zelf een actie gestart."

De gemeente is hun contactpersoon en regelt dat het ingezamelde geld op de juiste plek komt. "Wij bepalen niet wat ze ermee moeten doen, het enige wat wij zeggen is dat het voor het gezin en de familie is. Zo komt vandaag de oma van de kinderen uit Tsjechië naar Nederland. Daar zitten vast ook kosten aan."

De reacties op de inzamelingsactie zijn hartverwarmend, zegt Jeuring. "Maar je hebt altijd wel mensen die er iets van vinden."

Jan en Claudia Jeuring Privéfoto

"Vanaf de slaapkamer kijken we zo bij ze in de tuin", zegt Doornbos. "We hadden heel weinig contact, zeiden weleens goedendag, maar ze leidden vooral een teruggetrokken bestaan."

Jan en Claudia Jeuring maakten de brand van dichtbij mee. "We hoorden iemand om hulp roepen. Toen mijn vrouw de deur opendeed, zei ze dat er iets brandde. Toen heb ik mijn schoenen aangedaan en ben ik zo snel mogelijk naar de tuin gerend. Daar heeft een andere man de schuttingpoort ingetrapt. Samen met hem was als ik een van de eersten daar."

De moeder stond volgens Jeuring alleen in de tuin achter het huis. De vader is nog via een ladder aan de voorkant van het huis eruit gekomen.

Optreden

Naast de inzamelingsactie komen mensen ook met andere ideeën. "Zo hebben ze vaak nog spullen over. Maar of ze daar iets aan hebben? Ik denk van wel, maar ik weet ook niet of de gemeente een gemeubileerd huis zoekt voor de ouders."

Buurtbewoner Jo Doornbos helpt op een andere manier. Hij organiseert op 13 januari een benefietmiddag in een buurtcentrum in Emmen. "Tussen 12.00 en 22.00 uur komen er verschillende lokale artiesten optreden en vragen we bezoekers om een vrijwillige bijdrage te geven voor de ouders", zegt Doornbos.

De inzamelingsactie loopt nog tot 1 februari.

STER Reclame