Meer auto's verkocht, 'consument koopt weer met z'n hart'

ANP

Na een absoluut dieptepunt van de verkoop in 2016 werden er afgelopen jaar in Nederland weer meer nieuwe auto's verkocht. Dealers zetten een kleine 415.000 auto's op kenteken, dat is een stijging van 8,4 procent.

Volgens branchevereniging Bovag is de tijd van gekke pieken in de verkoop voorbij. De afgelopen jaren was het in december erg druk bij de dealers, omdat veel mensen nog wilden profiteren van belastingvoordelen die gingen verdwijnen. Deze decembermaand was het juist rustig bij de dealers.

"Het is nu een normale maand geworden, zoals we die voorheen kenden", zegt Paul de Waal van de Bovag. "Je ziet het ook terug in de keuzes die mensen maken. Ze kiezen een nieuwe auto weer met het hart in plaats van dat ze kijken naar de fiscale voordelen."

Elektrisch

Populairste merk in 2017 was Volkswagen. Een op de tien nieuwe auto's is van dat merk. Daarna volgen Renault, Opel, Peugeot en Toyota. Populairste model was de Renault Clio.

De verkoop van volledig elektrische auto's nam toe, maar is nog altijd een fractie van de totale verkoop. In 2017 werden er meer dan 7.000 elektrische auto's op kenteken gezet.

Auto delen

De brancheverenigingen Bovag en Rai vereniging verwachten dat de verkoop dit jaar verder oploopt, vanwege de aantrekkende economie. Ze denken dat er dit jaar zo'n 430.000 auto's worden verkocht. Dat is een stuk minder dan in de topjaren waarin er een half miljoen auto's werden verkocht.

Onder meer private lease wordt populairder. Inmiddels zijn er 100.000 mensen die privé een auto leasen.

"De markt is veranderd", zegt De Waal. "Mensen delen hun auto vaker, bezitten minder vaak een auto, dus die hoge aantallen van een aantal jaren geleden gaan we niet meer halen, maar we zitten in de lift."

STER Reclame