Eredivisieclubs waaieren uit naar Spanje, Florida en Limburg

Aangepast
Januari 2017: Edwin van der Sar met Ajax in Portugal Pro Shots

Het is winterstop in het betaald voetbal en dus waaieren bijna alle eredivisieclubs uit over Europa en verder. Om te trainen, even bij te tanken, het groepsgevoel aan te wakkeren. Of, zoals in het geval van Ajax en Sparta, te snuffelen aan de nieuwe trainer.

Zoals elk jaar is Spanje de favoriete bestemming. Elf clubs reizen af naar oorden als Estepona (AZ), Marbella (Feyenoord) of La Manga (sc Heerenveen). Ook Ajax zoekt het Iberisch schiereiland op, maar gaat naar Lagos in Portugal. De Amsterdammers spelen oefenwedstrijden tegen het Deense Lyngby BK en MSV Duisburg.

ADO Den Haag gaat als enige club naar Turkije.

PSV naar Florida

PSV zit wat langer dan gemiddeld in het vliegtuig: de Eindhovenaren nemen deel aan de Florida Cup in, jawel, Florida. De koploper in de eredivisie oefent er tegen de Braziliaanse clubs Fluminense en Corinthians.

"In Florida ontmoeten we goede clubs, in erg goede omstandigheden", legt technisch manager Marcel Brands het belang van de trip uit. "Ik ben er zeker van dat het voor ons een perfecte voorbereiding is op de tweede seizoenshelft."

Gertjan Verbeek ANP Pro Shots

Die mening wordt niet gedeeld door Gertjan Verbeek. De trainer van FC Twente baalt ervan dat hij met zijn selectie deze week het vliegtuig instapt naar het Spaanse Murcia.

"Van de zes dagen zijn er twee reisdagen, waarop we niet al te veel arbeid kunnen verrichten", vertelde Verbeek in het Algemeen Dagblad. "Na het trainingskamp moet je de jongens ook één of twee dagen vrij geven omdat ze hun gezin of familie niet hebben gezien. De beuk erin gooien heeft zo geen zin."

De 55-jarige oefenmeester vreest dat een trainingskamp in de zon zelfs contraproductief werkt. "Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een winters kamp in warme oorden de kans op blessures vergroot. Omdat je lichaam aan een klimaat moet wennen."

Vertrouwde bodem

Mochten VVV-Venlo en Roda JC na de winterstop plots beginnen aan een opmerkelijke opmars, dan zou Verbeek weleens gelijk kunnen hebben. Beide clubs blijven op vertrouwde Limburgse bodem.

Het veld van Sparta, twee uur voor de aftrap van het duel Sparta-Vitesse NOS

Direct Klassieker

Op dinsdagavond 16 januari wordt de competitie hervat; Sparta en Vitesse moeten hun afgelaste wedstrijd inhalen. In het eerste weekend staan er gelijk twee interessante wedstrijden op het programma. Op vrijdag 19 januari krijgt FC Utrecht AZ op bezoek. Twee dagen later staan Ajax en Feyenoord tegenover elkaar in de Amsterdam Arena.

STER Reclame