Brief met hypotheekaanbod NOS

Veel mensen gaan klakkeloos akkoord met het aanbod van hun bank als ze hun hypotheekrente opnieuw laten vastleggen. Als ze zouden rondkijken bij andere aanbieders kunnen ze tientjes per maand besparen, zegt Vereniging Eigen Huis.

Uit onderzoek van Eigen Huis blijkt dat zo'n 90 procent bij dezelfde hypotheekaanbieder blijft als de rente opnieuw moet worden vastgelegd. Bijna 60 procent heeft niet overwogen om over te stappen.

"Onvoorstelbaar", zegt Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. "Een zoektocht op internet is het minste wat je kunt verwachten, maar veel mensen zijn verblind doordat ze een lagere rente aangeboden krijgen dan ze nu betalen."

Terugverdienen

De hypotheekrentes zijn de afgelopen jaren gedaald en daardoor krijgen mensen over het algemeen een lagere rente aangeboden dan voorheen. Toch loont rondshoppen. Volgens Vereniging Eigen Huis kunnen mensen met een hypotheek van 2 ton 50 euro bruto per maand besparen als ze naar een goedkopere aanbieder gaan.

Overstappen is niet kosteloos. Zo moeten mensen kosten maken bij de notaris. "Die verdien je op termijn terug", zegt Van Essen. "Maar de meeste mensen komen niet eens aan de gedachte toe om over te stappen. Wij roepen huizenbezitters op om actief op zoek te gaan naar andere aanbiedingen."

STER reclame