Carlijn Schoutens wint de 3.000 meter op het Amerikaanse kwalificatietoernooi AFP

'Nederlandse' Schoutens namens VS naar Pyeongchang

time icon

Behalve Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte zal er volgende maand in Pyeongchang nog een 'Nederlandse' schaatsster uitkomen op de 3.000 meter. Carlijn Schoutens heeft zich bij het Amerikaanse kwalificatietoernooi geplaatst voor de Olympische Winterspelen.

De 22-jarige Schoutens, geboren met een dubbel paspoort maar sinds 2014 uitkomend voor de VS, won de 3.000 meter tijdens de trials in Milwaukee in een tijd van 4.14,03.

"Het is altijd al een doel geweest en het is ongelooflijk om het nu waar te maken. Ik ben trots en gelukkig", sprak Schoutens na haar race. Ze was 1,17 sneller dan de nummer twee, Mia Manganello, en pakte zo de enige Amerikaanse startplek op de 3.000 meter.

Team USA
@TeamUSA
✅ QUALIFIED @CarIijn is the 1️⃣st 🇺🇸 long track speed skater to qualify for the #WinterOlympics! #USOlympicTrials https://t.co/mkzyksFAvz
1 jaar geleden

Schoutens werd geboren in New Jersey maar verhuisde met haar Nederlandse ouders al snel naar Nederland, waar ze als schaatsster bescheiden presteerde. In 2013 werd ze in Heerenveen voorlaatste bij het NK allround.

STER Reclame