Het KNMI heeft code geel afgekondigd. ANP

Wekdienst 3/1: westerstorm trekt over en F-16's vertrekken naar Jordanië

time icon Aangepast

Goedemorgen! De eerste westerstorm van het jaar trekt vandaag over het land. En vanaf vliegbasis Volkel vertrekken Nederlandse F-16's naar Jordanië om deel te nemen aan de strijd tegen Islamitische Staat.

Het stormt. In Vlissingen is kort windkracht 11 gemeten en op de Wadden is kans op zware storm, met windkracht 10. Vooral in het noorden trekken buien met onweer en zeer zware windstoten tot 120 km per uur voorbij. In de loop van de middag neemt de wind af en zijn er minder buien. Het wordt 7 tot 9 graden.

Weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De storm zal op verschillende plaatsen in het land voor overlast zorgen. Zo hebben luchtvaartmaatschappijen zeker honderd vluchten geschrapt van en naar Schiphol. En in de kuststeden bestaat het risico op ondergelopen kades. Rijkswaterstaat houdt in de gaten of het de waterkeringen moet sluiten. Dat zou gevolgen hebben voor het scheepvaartverkeer.

• Nederlandse F-16's vertrekken vanaf vliegbasis Volkel naar Jordanië om deel te nemen aan de strijd tegen Islamitische Staat. Eind vorig jaar kwam er groen licht voor de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS. Gisteren en vorige week zijn vanaf vliegbasis Eindhoven al 150 militairen vertrokken die deel uitmaken van het F-16-detachement.

• Voor de rechtbank in Amsterdam staan de eerste verdachten terecht voor de mislukte ontsnappingspoging uit de gevangenis van Roermond, half oktober. Het plan was om de crimineel Benaouf A. met een helikopter uit de gevangenis te bevrijden, maar dat werd door de politie verijdeld.

Politie bij het vliegveldje in Brabant waar de helikopter moest opstijgen ANP

• Het is hartje winter, maar toch begint in Den Haag een groot beachvolleybaltoernooi. Binnen, dat wel. De beste spelers en speelsters van de wereld spelen tot en met zondag in het nieuwe Sportcampus Zuiderpark om een prijzenpot van 250.000 euro.

Wat heb je gemist?

Het onstuimige weer heeft vannacht al voor aardig wat problemen gezorgd op het spoor. Bij Breukelen viel een een boom op het spoor, waardoor er in de vroege ochtend geen sprinters rijden tussen Utrecht en Amsterdam. Bij Goor botste vanochtend een trein tegen een boom die vermoedelijk door de harde wind op het spoor lag.

Ander nieuws uit de nacht:

Artiesten eisen meer dan een miljard van Spotify: uitgever Wixen Music Publishing, die onder meer The Black Keys en Janis Joplin vertegenwoordigd, stelt dat Spotify willens en wetens liedjes streamt waar het bedrijf niet de volledige rechten van heeft.

Trump dreigt Palestijnen met stopzetten miljoenenhulp: volgens de president geeft de VS de Palestijnen elk jaar enkele honderden miljoenen dollars aan hulpgeld en krijgen de Amerikanen er niets voor terug, "geen erkenning en geen respect".

NS schaft goedkope groepsretour af na grootschalig misbruik: er komt wel iets voor in de plaats, namelijk het minder misbruikgevoelige NS Groepsticket.

En dan nog dit:

Een team van 25 eenbenige Egyptische voetballers wil een competitie voor eenbenigen in Egypte opzetten. De sporters komen al een tijdje bij elkaar om te freestyle-voetballen en dat smaakt naar meer.

Reuters

Fijne dag!

STER Reclame