Sven Kramer werd zondag aangewezen als knecht van kopman Koen Verweij bij de olympische massastart, een onderdeel waarop hij nog nooit een internationale wedstrijd reed. "Ik was zelf ook erg verrast", zegt hij over de keuze van de KNSB.

Ook Kramer was verrast met zijn selectie voor de massastart

Kramer kreeg de voorkeur boven routinier Jorrit Bergsma, die door een vormcrisis en de plotselinge Nederlandse titel van Verweij - met wie hij geen ideaal koppel vormt - steeds verder uit beeld raakte. Heeft Verweij een stem gehad in wie zijn partner wordt in Pyeongchang?

Het duurt even voordat Kramer antwoord geeft op de vraag over zijn oud-ploeggenoot bij TVM: "Uhm, dat denk ik wel, ja."

Knechten voor Verweij

Kramer wil naast goud op de vijf en de tien kilometer het liefst ook de massastart winnen, maar beseft dat Verweij de kopman is. "Ik denk niet dat er ruimte is voor twee plannen. Je moet voor een kopman gaan en dat is Koen. Absoluut. Maar natuurlijk kunnen er dingen gebeuren in de wedstrijd, waardoor dat anders loopt."

Sven Kramer en Koen Verweij ANP

Zijn eerste internationale massastart zal dus meteen de olympische massastart worden. "Tuurlijk wil je 'm graag rijden, maar het was ook heel logisch geweest als ze voor een ander hadden gekozen. Maar dat hebben ze niet gedaan en ik vind het ook wel weer spannend."

STER reclame