Zo'n 150 mensen demonstreerden in Den Haag ANP

In Amsterdam en Den Haag hebben enkele honderden mensen gedemonstreerd tegen het regime in Iran. Ze droegen onder meer vlaggen en spandoeken bij zich.

In Amsterdam demonstreerden op de Dam zo'n 150 mensen. Zij betuigden steun aan de demonstranten in die in Iran protesteren tegen de slechte economische situatie in het land en tegen de koers van het regime.

"We zijn dit regime zat, het werkt niet voor ons"

In Den Haag kwamen eveneens zo'n 150 mensen bijeen bij de Iraanse ambassade. Daar demonstreerden leden van de Mujahedin-e Khalq (MEK), een Iraanse verzetsbeweging die het regime in Iran omver wil werpen en in Iran wordt beschouwd als terroristische organisatie.

In de jaren 70 en 80 pleegde de groep tal van aanslagen. Die waren bedoeld om het Iraanse regime te raken, maar ook burgers werden doelwit.

De Europese Unie schrapte de MEK in 2008 van de lijst met terroristische organisaties, de VS deed dat in 2012.

21 doden

Sinds vorige week wordt in steden in Iran gedemonstreerd tegen het regime. Daarbij zouden zeker 21 doden zijn gevallen. Ook zijn volgens de Iraanse staatstelevisie meer dan 450 mensen gearresteerd.

De demonstraties waren in eerste instantie gericht tegen de stijgende prijzen van voedsel en brandstof, maar al snel werd de regering van president Rohani het mikpunt. Demonstraties tegen de regering zijn in het land zeldzaam. In 2009 werd voor het laatst op grote schaal geprotesteerd.

STER reclame