Licht op vuurtoren Brandaris op Terschelling brandt weer

Aangepast
De Brandaris ANP

Het licht van de Brandaris werkt weer. De vuurtoren kampte sinds gisteravond met een technische storing. "Het was wat we al dachten, er was een mankement aan de stroomtoevoer naar de lamp", zegt Rijkswaterstaat nu.

Gisteravond weigerde het vuurtorenlicht dienst. Volgens een verkeersleider van de Brandaris heeft het licht nooit eerder zo lang niet gebrand.

Deskundigen die vanaf het vasteland waren overgekomen, hebben het licht vanmiddag gerepareerd. Vanavond moet de vuurtoren het weer doen als vanouds.

peter van suijlekom
@oelavans
De vuurtoren #Brandaris op #Terschelling #Wadden begint met een makkelijke dag, licht wil niet opstarten.
10 maanden geleden

Schippers zijn door radarsystemen en kaarten al lang niet meer afhankelijk van het licht van de vuurtoren. "Maar zolang de vuurtorens er nog zijn, is het ook belangrijk dat ze branden", zegt Marleen Wildschut van Rijkswaterstaat. "Anders mis je misschien toch een herkenningspunt. Voor de meeste schepen zal dat niet zo zijn, maar dan nog geldt dat ze het moeten weten als de Brandaris niet brandt."

In de nacht dat het licht van de Brandaris gedoofd bleef, is er volgens Rijkswaterstaat dan ook niets misgegaan. "De vuurtorenwachters hebben gewoon contact gehouden met de schepen."

Dat heeft schipper Jouke van der Meulen ook gemerkt: "We hebben net weer even contact gehad met de Brandaris", vertelt hij vanaf zijn zeilschip Ambulant. "Je moet het altijd even melden als je in de buurt vaart, het werkt net als luchtverkeersleiding."

Het vuurtorenlicht is ook voor Van der Meulen niet van belang. "Het licht vind ik mooi, maar wij gebruiken computersystemen en een kaart. Het contact met de mensen op de toren is wel belangrijk. Bijvoorbeeld voor informatie over boeien, als er een dokter moet komen of als je er niet uitkomt met een ander schip. Dan kunnen zij bemiddelen."

De Brandaris werd geopend in 1549 en is de oudste vuurtoren van Nederland. Sinds 1907 is er elektrisch licht in de toren. "In de Tweede Wereldoorlog was het licht op de toren ook uit", weet Richard van der Veen van Museum 't Behouden Huys op West-Terschelling. "De eilanders waren toen helemaal van slag, want het licht van de toren geeft echt een thuisgevoel."

STER Reclame