ANP

Deels ondergronds verscholen in het souterrain van Paleis Soestdijk ligt de privé-filmzaal van koningin Juliana en prins Bernhard. Vandaag mag het publiek er voor het eerst een kijkje nemen.

"Het is niet zo heel groot", zegt Floris de Gelder, directeur van Paleis Soestdijk in het NOS Radio 1 Journaal. Hij noemt de filmzaal "een mengsel tussen een huiskamer en een bioscoop". "Op de grond ligt een mooi tapijt dat speciaal is ontworpen voor deze ruimte door de decorateur die ook Theater Tuschinski heeft aangekleed."

De filmzaal is tot en met volgend weekend met een gids te bezoeken. Maar een filmpje pakken op de stoel van Bernhard is er niet bij, verzekert De Gelder: "De stoelen staan op een monumentenlijst, daar mogen we niet zomaar iedereen op laten zitten."

Gispen-meubilair als huwelijkscadeau

De stoelen, op de voorste rijen met verstelbare hoofdsteun, zijn van de bekende Nederlandse ontwerper Willem Hendrik Gispen. Hij ontwierp meer meubelstukken voor de privé-vertrekken van Juliana en Bernhard. Die ruimtes kreeg het echtpaar in de vorm van een verbouwing als huwelijkscadeau van de Nederlandse bevolking.

"Het paleis is altijd een zomerpaleis geweest. Pas in 1937 werd het voor het eerst echt bewoond", zegt De Gelder. "Toen is er een heleboel gemoderniseerd en om het geschikt te maken voor bewoning in de twintigste eeuw. De nieuwe filmzaal hoorde daar ook bij. De projectoren, die het niet meer doen, werden aangeboden door de Nederlandse Bioscoopbond."

Prins Bernhard keek graag naar Rambo maar kon ook genieten van Disneyfilms, onthulde filmdistributeur Jean Heijl eerder in De Gooi- en Eemlander. Van Gelder: "We weten dat als er een film in première ging, er hier op Soestdijk ook een kleine première werd gehouden. Dan kwam er van de distributeur zo'n groot filmblik. Verder werden er veel films over natuur gedraaid en filmpjes die de familie zelf had gemaakt."

Bernhard was een enthousiast amateurfotograaf en -filmer. Hij maakte geregeld filmopnames van zijn gezin, thuis of op vakantie. Aan de muren van de filmzaal hangen foto's die de prins maakte in Afrika.

De filmzaal is tot en met zondag te bezichtigen. De nieuwe eigenaar van het paleis wil de zaal misschien op een later moment nog een keer openstellen. "Het is toch een beetje onderdeel van ons nationale erfgoed. Bij de sleuteloverdracht hebben we beloofd om het monumentale gedeelte zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor iedereen."

Na de filmzaal heeft Van Gelder zijn oog laten vallen op het sportpaviljoen bij het zwembad in de tuin van het paleis. Dat gebouw was een geschenk van de Nederlandse schooljeugd en is ook onderdeel van de uitbreiding van 1937. Het paviljoen heeft kleedkamers, douches en een informele zitruimte. "Nu is het niet toegankelijk, maar we zijn aan het nadenken hoe we daar op een mooie manier misschien ook iets mee kunnen doen."

STER reclame