Premier Abbasi (midden rechts) spreekt begin december met de Amerikaanse minister van Defensie Mattis, midden links EPA

Pakistan heeft geërgerd gereageerd op een tweet van de Amerikaanse president Trump, waarin hij Pakistan beschuldigt van leugens. De Amerikaanse ambassadeur in Islamabad is ontboden, maar over het gesprek is niets bekendgemaakt.

Trump schreef dat de Verenigde Staten zo dom zijn geweest in de afgelopen vijftien jaar Pakistan voor 33 miljard dollar aan hulp te bieden, en daarvoor zijn beloond met louter leugens en bedrog. In een andere tweet stond dat Pakistan onderdak biedt aan terroristen uit Afghanistan.

De kwestie is het eerste punt op de agenda van het kabinetsberaad in Pakistan, onder leiding van premier Abbasi. Morgen komen de Pakistaanse politieke en militaire leiders bijeen om de verslechterende relatie met de VS te bespreken.

Minister Asif van Buitenlandse Zaken van Pakistan doet de tweets van Trump af als een stunt, om de aandacht af te leiden van het Amerikaanse onvermogen om de Taliban in Afghanistan te verslaan. In reactie op de Amerikaanse weigering om een hulpbedrag van 225 miljoen dollar beschikbaar te stellen, zegt Asif dat Pakistan geen Amerikaanse hulp nodig heeft.

Als reactie op het verwijt dat Pakistan niet genoeg doet tegen terrorisme, wijst de regering in Islamabad erop dat Pakistan met tienduizenden doden veel meer lijdt onder het terrorisme dan de VS.

De Amerikaanse regering zegt dat Afghaanse Talibanleiders in Pakistan wonen, en dat Pakistan nauwelijks optreedt tegen het terroristische Haqqani-netwerk, dat banden onderhoudt met de Afghaanse Taliban.

Steun

Trumps kritiek op Pakistan krijgt steun van India en Afghanistan. "Zijne excellentie president Trump spreekt de waarheid. Pakistan heeft nooit iets gedaan tegen het terrorisme", zegt generaal Waziri namens het Afghaanse ministerie van Defensie.

China neemt het op voor Pakistan en verdedigt de bijdrage van Pakistan tegen het internationale terrorisme. Pakistan krijgt de laatste tijd steeds meer financiële steun van China, waarmee China de positie van de VS lijkt over te nemen.

STER reclame