Wiewatwajong
Aangepast

#wiewatwajong: waarom 80 euro minder een groot verschil maakt

  • Sherina Leerdam en Michael de Smit

  • Sherina Leerdam en Michael de Smit

Zo'n 80.000 mensen die een Wajong-uitkering ontvangen gaan er vanaf deze maand op achteruit. Dat verwacht het UWV, de instantie die beslist wie voor zo'n uitkering in aanmerking komt.

Dat betekent dat sommige Wajongers 80 euro per maand minder krijgen. Dat de Wajongers gekort worden op hun uitkering, is geen verrassing. De maatregel is onderdeel van de Participatiewet om meer mensen met een ziekte of handicap aan het werk te krijgen.

Onderdeel van die wet is ook dat er meer banen gecreëerd zouden worden. En daar wringt de schoen: volgens vakbonden is daar nog niets van terechtgekomen. En ook de Wajongers zelf merken er niet veel van, volgens FNV.

"Ik vind het hypocriet; aan de ene kant word ik gekort op mijn inkomen, maar de beloofde banen zijn er nooit gekomen", zegt de 27-jarige Nilufer.

Bekijk het verhaal van Nilufer in de video hieronder:

Nilufer gaat er paar tientjes op achteruit: 'Zal nog moeilijker worden'

Wajong staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten en is er voor iedereen die vanaf jonge leeftijd een ziekte of handicap heeft.

Op dit moment zijn er ongeveer 250.000 mensen met een Wajong-uitkering. 120.000 zouden volgens het UWV nog kunnen werken ondanks hun beperking. Het gaat ook alleen om deze groep die minder geld krijgt. Ben je Wajonger en kan je helemaal niet meer werken? Dan word je niet gekort.

In 2016 zouden markt- en overheidswerkgevers samen 20.500 extra banen voor deze groep vrijmaken. Daarvan moest de overheid er 6500 creëren. Dit zijn uiteindelijk 3.597 banen vanuit de overheid geworden en 18.957 door andere bedrijven.

Nilufer heeft twee hersentumoren en wil graag werken

Het is volgens Nilufer een oneerlijke situatie, waar ze zich druk om maakt. Ze heeft twee hersentumoren en een stuk of vijf tumoren in haar wervelkolom. Na een gedeeltelijke dwarslaesie werd ze gedeeltelijk afgekeurd, maar ze wil dolgraag volledig meedoen in de maatschappij.

Op dit moment studeert ze nog rechtsgeleerdheid, maar zodra ze klaar is met haar studie wil ze de situatie aanpakken door zelf de politiek in te gaan. "Zie me dan maar eens te stoppen", zegt ze lachend.

60 euro minder

De 24-jarige Anna Kruithof is blind, maar solliciteert zich suf. "Ik krijg steeds nee te horen." Ze kan volgens het UWV 12 uur per week werken, maar doet nu vrijwilligerswerk omdat ze geen werk kan vinden. Ze heeft berekend dat ze er zo'n 60 euro op achteruit gaat.

Ondanks haar beperking denkt Anna dat ze zeker 16 uur per week kan werken. Omdat het met betaald werk nog niet echt lukt, is ze zelf maar een praktijk voor natuurgeneeskunde en sportmassage voor dieren begonnen.

Anna met haar geleidehond Roos

Niet alleen Wajongers zijn boos, ook Vakbond FNV Jong vindt het te gek voor woorden dat deze volgens hen kwetsbare groep het hardst getroffen wordt.

"Deze groep heeft het al zeer moeilijk op de arbeidsmarkt en nu hebben ze ook nog minder te besteden. Ook hebben ze hogere dokterskosten die niet altijd worden vergoed", zegt Marcelle Buitendam van FNV Jong.

'Gelijke behandeling'

Karen Zandbergen, woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zegt dat de beslissing om deze groep te korten, is genomen om verschillende regels zoveel mogelijk gelijk te trekken.

"Het idee achter de Wajong-korting is dat zij net zo worden behandeld als ieder ander die wel kan werken, maar geen werk heeft", zegt Zandbergen.

Toch is nog niet duidelijk hoe de overheid ervoor wil zorgen dat de beloofde banen worden gerealiseerd. Volgens het ministerie wordt er binnenkort een plan van aanpak gemaakt om de Wajongers aan het werk te krijgen.

Deel artikel: