Wekdienst 2 januari: Openbaarheidsdag en verrassende dartkampioen

Aangepast
AFP / NOS

Goedemorgen, het is vandaag Openbaarheidsdag en in Papendal is de teamoverdracht voor de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Vanochtend is het lange tijd droog en schijnt de zon regelmatig. Tegen de avond gaat het vanuit het westen opnieuw regenen. Het wordt een graad of 7.

NOS

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Het is vandaag Openbaarheidsdag. Dat betekent dat er weer archieven openbaar worden gemaakt die lange tijd niet voor iedereen waren in te zien. Zo komen er documenten vrij over onder andere het oorlogsverleden van oud CDA-voorzitter Willem Aantjes, de dagboeken van oud-premier Beel en oud-minister Klompé en er komen 180.000 'beheersdossiers' vrij over de vermogens van personen die in de Tweede Wereldoorlog verdwenen.

• In Papendal is vandaag de teamoverdacht voor de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De winterspelen gaan 9 februari van start.

En supermarktketen Jumbo komt met de jaarcijfers over 2017. Jumbo, dat ook eigenaar is van La Place, is de tweede supermarktketen van het land.

Wat heb je gemist?

Net als in 2016 is de bevolking van Nederland vorig jaar opnieuw relatief sterk gegroeid. Het CBS meldt dat er ongeveer 100.000 mensen bij kwamen. De groei komt net als vorig jaar vooral door immigratie. Nederland telt nu bijna 17,2 miljoen geregistreerde inwoners. Het CBS verwacht dat dat aantal over vijf jaar op 17,5 miljoen mensen ligt.

Ander nieuws uit de nacht:

• Het WK darts is gewonnen door de nieuwkomer Rob Cross. De Brit gooide dartslegende Phil Taylor met 7-2 van het podium.

• Ski's en snowboards worden in de Alpen steeds vaker gestolen. Dat zegt de Nederlandse Ski Vereniging (NSV) tegen De Telegraaf.

• Bij rellen in een Braziliaanse gevangenis zijn negen gevangenen omgekomen, veertien raakten er gewond en nog eens tientallen zijn ontsnapt.

• En in Venezuela is een sergeant opgepakt voor het doodschieten van een zwangere vrouw. De vrouw was 18 jaar en vijf maanden zwanger.

Wereldkampioen darts Rob Cross AFP

En dan nog dit:

De Brandaris, de beroemde vuurtoren op Terschelling, heeft te kampen met een technisch mankement. Het vuurtorenlicht wil niet branden. Deskundigen van het vasteland moeten komen om de Brandaris weer aan de praat te krijgen.

peter van suijlekom
@oelavans
@lc_nl Genoeg licht nog op het eiland, maar geen stralen van de Brandaris.
1 jaar geleden

Fijne dag!

STER Reclame