Op Nieuwjaarsdag doen we eigenlijk elk jaar hetzelfde

Aangepast
NOS/Trudy van Rijswijk
Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur Online

Nieuwjaarsdag. De eerste dag van het jaar. Een vrije dag voor de meeste mensen, en ook een dag waarop we eigenlijk elk jaar hetzelfde doen. Voor velen komt dat na de feestelijkheden van de nieuwjaarsnacht neer op niet al te veel.

Zo is 1 januari de dag waarop de meeste mensen gebruikmaken van Netflix: ook wel nationale Bingewatch-dag genoemd. Daar speelt de streamingdienst dit jaar slim op in. Alle seizoenen van de populaire jaren-90-serie Friends zijn vanaf vandaag te bekijken.

De man die koken kan
@mandiekokenkan
Nu bedenken hoe ik de kinderen ga overtuigen dat Friends bij de opvoeding hoort.. ook als je 4 6 en 8 bent.. #friends #netflix
10 maanden geleden

Als we niet naar Netflix kijken, is er een grote kans dat we de televisie inschakelen op het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker.

Het concert in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein werd dit jaar geleid door Riccardo Muti. Premier Rutte was aanwezig bij het concert. Hij bezoekt bondskanselier Kurz in Oostenrijk.

Geen muziekliefhebber? Dan kan je naar het schansspringen in Garmisch-Partenkirchenkijken, ook een traditie. Het Vierschansentoernooi wordt deze week voor de 66ste keer gehouden.

De generale repetitie van het nieuwjaarsconcert in Wenen ANP

En die mensen die de hele dag voor de televisie (of laptop) hangen, blijven ook in de avond thuis. Tenminste, zo lijkt het. Het is namelijk ook de drukste dag van het jaar voor bezorgrestaurants. Naar verwachting wordt deze dag 50 procent meer eten besteld dan op een reguliere dag, aldus Thuisbezorgd.nl.

Het bedrijf zet extra bezorgers, medewerkers op de IT-afdeling en de klantenservice in. Ook Deliveroo, Uber Eats en Foodora verwachten topdrukte, meldt het ANP. Door Foodora wordt ook kantoorpersoneel ingezet als bezorger.

En wat bestellen we dan? Nou, vooral pizza's en hamburgers. Vorig jaar was op 1 januari ook de boerenkoolstamppot erg populair. Misschien had dat iets te maken met het weer op dat moment: de gemiddelde temperatuur lag rond het vriespunt en de gevoelstemperatuur was -4 graden. Een stuk kouder dan dit jaar dus.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwjaarsduik in Scheveningen

Toch naar buiten? Veel mensen zien de eerste dag van het jaar als een goede aanleiding voor een frisse duik in het koude water. Om 12.00 uur sprongen duizenden mensen in het water bij de Nieuwjaarsduik in Scheveningen.

Maar Scheveningen is niet de enige locatie voor een duik: op 139 andere plekken renden mensen ook het water in. Op die locaties nemen waarschijnlijk nog 40.000 mensen een duik.

En pas op: op sommige plekken rennen mensen naakt het water in. In het Zeeuwse Vrouwenpolder, in Zandvoort en de Galderse Meren bij Breda.

ANP

En we moeten natuurlijk ook langs de familie. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) zijn de meeste mensen onderweg tussen 14.00 en 16.00 uur. Mocht je files willen vermijden, kan je beter in de ochtend of avond de weg op gaan.

Maar ook 's middags is de kans dat je in de file komt niet heel erg groot. Vorig jaar stond er op het drukste moment van de dag 4 kilometer file.

Vegen

Meteen starten met een goed voornemen en iets goeds terugdoen voor de gemeenschap? Ga dan de vuurwerkresten vegen!

Gemeente Utrecht
@GemeenteUtrecht
Begin het jaar goed! Pak de bezem en veeg je stoep schoon. Zo houden we samen de buurt mooi. https://t.co/Kfk2gGlP6z #nieuwjaarsvegen
10 maanden geleden

STER Reclame