Ligtlee nog altijd op zoek naar 'de oude Elis'

Aangepast
Elis Ligtlee ANP

Elis Ligtlee stond in 2016 in het middelpunt van de belangstelling. Voor de olympisch kampioene op de keirin verliep 2017 echter minder crescendo en deelname aan de WK, eind februari in Apeldoorn, is zelfs onzeker.

Het Nederlandse baanwielrennen kende een goed jaar: Harrie Lavreysen, die onlangs op het Sportgala werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar, kende zijn internationale doorbraak.

En ook de vrouwen lieten zich op de baan nadrukkelijk gelden. Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx presenteerden zich op het hoogste niveau als potentiële kampioenen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Olympisch kampioene Ligtlee onzeker voor WK

Een naam die minder vaak positief in het nieuws kwam, is die van Elis Ligtlee. Met het behalen van olympisch goud beleefde ze op 13 augustus van het vorig jaar het hoogtepunt in haar carrière, maar nadien slaagde ze er niet in die triomf een passend vervolg te geven.

Een knieblessure speelde haar dit jaar langdurig parten. Mede om die reden kwam ze alleen in Engeland in actie tijdens een wereldbekerwedstrijd, maar succes bleef uit.

"Ik wil gewoon de Elis zijn die ik altijd ben geweest", sprak Ligtlee deze week tijdens de NK in Alkmaar, waar ze op het onderdeel keirin andermaal een nederlaag moest slikken. "Het komt wel goed, ik moet wel vertrouwen hebben in mezelf."

Het is niet meer zo makkelijk als vroeger; dat je maar heel weinig meiden had die naar een WK konden gaan.

Elis Ligtlee

Omdat de concurrentie zich recent wel van zijn beste kant liet zien, is het nog maar de vraag of Ligtlee in actie mag komen tijdens de WK in Omnisport Apeldoorn.

"Het is niet meer zo makkelijk als vroeger: dat je maar heel weinig meiden had die naar een WK konden gaan. We hebben nu vijf meiden die kans maken op een WK-plek."

Half januari krijgt Ligtlee nog één kans, tijdens wereldbekerwedstrijden in Minsk. Daar wordt van haar een podiumplek - op de keirin of de sprint - geëist. Lukt dat niet, dan neemt bondscoach Bill Huck waarschijnlijk een harde beslissing: geen WK voor de regerend olympisch kampioene.

STER Reclame