NOS SportAangepast

Van Gerwen ten onder in thriller op WK

Van Gerwen buigt in WK-thriller voor Cross

Michael van Gerwen zal zijn titel op het WK darts niet kunnen prolongeren. De als eerste geplaatste Brabander verloor in een zinderende halve finale met 6-5 van Rob Cross.

Cross, die twee jaar terug nog fulltime-elektricien was, is de tweede darter in de geschiedenis van het WK (PDC) die bij zijn debuut gelijk de finale haalt. Kirk Shepherd was in 2008 de eerste.

Van Gerwen liet in de beslissende set zes matchdarts onbenut. In de elfde set van de thriller werd bij 5-5 een beslissende leg gespeeld. Omdat Cross het dichtst bij de bull zat, mocht hij de laatste leg beginnen.

Michael van Gerwen

Na ruim twee uur kegelde hij Van Gerwen, de torenhoge favoriet voor de titel, uit het toernooi door dubbel-8 te gooien.

Dreun

Cross deelde in de vijfde set een forse dreun uit toen hij op een 180 van Van Gerwen 161 uitgooide (triple 18, triple 19, bullseye) en daarmee de set pakte.

Rob Cross

Van Gerwen sloeg terug in set negen, die hij won na een 2-0 achterstand. Daarna leken de kansen per pijl te keren. De zenuwen gingen een steeds grotere rol spelen.

Cross kreeg een matchdart, miste die en zag vervolgens Van Gerwen - wereldkampioen in 2014 en 2017 - meermaals hetzelfde doen.

Ver na middernacht, rond 01.15 Nederlandse tijd, kwam er een einde aan de zenuwslopende partij en droop Van Gerwen af.

Phil Taylor

Phil Taylor is maandag in Alexandra Palace de andere finalist. Het is de 21ste keer in zijn loopbaan dat hij in de eindstrijd staat van het WK darts (PDC). De zestienvoudig wereldkampioen uit Engeland wees qualifier Jamie Lewis uit Wales met 6-1 terug.

Lewis, de eerste Welshman die het tot de finale van het WK (PDC) kon schoppen, kreeg in elk van de eerste vier sets een kans om de set uit te gooien, maar alleen in de eerste set slaagde hij daarin.

Dubbels

Zonder groots te gooien liep Taylor, die aan zijn laatste WK bezig is, uit. Lewis kwam weliswaar tot elf 180'ers, maar op de dubbels ging het te vaak mis.

Taylor had in de zevende set voor een finish twee keer dubbel-19 nodig en ook daar draaide hij zijn hand niet voor om.

Lewis: ik had Phil kunnen verslaan op zijn laatste WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl