Ireen Wüst en Sven Kramer ANP

Sven Kramer en Kjeld Nuis fungeren als kopman van Nederland bij het WK allround respectievelijk WK sprint, twee toernooien die na de Olympische Spelen op het programma staan. Bij de vrouwen treden Ireen Wüst en Jorien ter Mors als vaandeldraagsters op.

Kramer krijgt bij het WK allround, dat van 9 tot en met 11 maart wordt verreden in het Olympisch Stadion in Amsterdam, in ieder geval gezelschap van zijn teamgenoot Patrick Roest. Beide schaatsers zijn door de selectiecommissie van de KNSB aangewezen op grond van hun prestaties tijdens het olympisch kwalificatietoernooi de voorbije vijf dagen in Heerenveen. De (eventueel) derde beschikbare plek bij de mannen wordt later ingevuld.

Wüst wordt in Amsterdam gesecondeerd door Antoinette de Jong. Ook bij de vrouwen moet de (mogelijk) derde plek nog toegewezen worden. Speciaal voor het WK allround wordt in het Olympisch Stadion een ijsbaan neergelegd, door de organisatoren bestempeld als 'De Coolste Baan van Nederland'. Viervoudig wereldkampioen allround Rintje Ritsma is directeur van het evenement.

Derde startbewijs nog verdienen

Voor het WK sprint, dat in het weekeinde van 3 en 4 maart in Changchun (China) gepland staat, zijn naast Nuis en Ter Mors ook Ronald Mulder en Marrit Leenstra geselecteerd. Ook voor dat WK kunnen nog een derde man en derde vrouw in aanmerking komen.

Zowel voor het WK allround als het WK sprint moet Nederland de derde startbewijzen nog verdienen. Dat kan tijdens de wereldbekerwedstrijd medio januari in Erfurt. Bij de gecombineerde NK allround/sprint, eind januari in Heerenveen, worden die eventuele derde startbewijzen vervolgens verdeeld.

STER reclame