In het land waar model Ivana Smit omkwam 'draait niet alles om gerechtigheid'

tijd van publicatie Aangepast
ANP

Op 7 december lag ze naakt en levenloos op een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Vandaag is de 18-jarige Ivana Smit in Roermond gecremeerd en herdacht. De zoektocht naar wat er nou werkelijk gebeurd is, lijkt nog maar net begonnen. Er zijn nog heel veel vragen.

De vader van het fotomodel betwijfelt of haar val van de twintigste verdieping wel een ongeluk was, zoals de conclusie van het lokale politieonderzoek luidt. Via een crowdfundingproject hoopt de familie de hulp van een Britse privédetective in te schakelen. Het OM is een verkennend onderzoek begonnen en ook Interpol is benaderd.

Ongemakkelijke waarheden

Volgens Azië-correspondent Michel Maas hoeven de nabestaanden vanuit Maleisische hoek weinig kritische vragen te verwachten bij het speuren naar de toedracht. "De media hier staan voor 100 procent onder censuur. Niets wordt gepubliceerd zonder goedkeuring van bovenaf. Daarom worden ongemakkelijke waarheden doorgaans uit de weg gegaan."

In het Zuidoost-Aziatische land schrijven journalisten volgens Maas kritiekloos op wat de politie meldt. Hij heeft slechts kunnen lezen dat Smit onder invloed van drugs van een balkon zou zijn gevallen en dat er 48 getuigen zijn gehoord. "Nergens kom je erachter wat er nou precies is gebeurd. Dat is waar de vader mee zit natuurlijk en daarom is hij naar Kuala Lumpur gekomen: om opheldering te krijgen."

Dat kreeg Marcel Smit niet. Zijn Maleisische advocaat zou de politie hebben beloofd dat er niet werd gesproken met de media, zei Smit eerder tegen De Telegraaf. NOS-correspondent Maas: "Ik kreeg het gevoel dat hij onder druk werd gezet om zijn mond te houden." Een week eerder dan gepland vloog de vader terug naar Nederland.

Op 23 december kwam het lichaam van Ivana aan op Schiphol. Na onderzoek stelde een patholoog vast dat er iets niet klopt. Hij vond letsel dat niet past bij de officiële lezing van de autoriteiten in Kuala Lumpur. Verdere details blijven onbekend.

Wat wel vaststaat, is dat het Nederlandse model de nacht doorbracht bij een getrouwd stel. Ze zou 's ochtends van het twintig verdiepingen hoge balkon zijn gevallen. Het stel wordt niet verdacht van moord, alleen van drugsgebruik. Volgens Maleisische media heeft de vrouw het gebruik ook toegegeven. De twee moeten half januari voorkomen. Het zou gaan om een Amerikaanse zakenman en zijn Kazachse echtgenote.

Het flatgebouw waarvan de Nederlandse zou zijn gevallen ANP

Over wat er die avond allemaal is gebeurd, zijn talloze speculaties. Van Amerika tot in Nieuw-Zeeland wordt er geschreven over de mysterieuze dood van een jong model waarbij seks en drugs in het spel zijn. De Amerikaanse gastheer zou een cryptovalutahandelaar zijn geweest.

Als dat klopt en de man inderdaad zeer vermogend is, dan kan dat een rol hebben gespeeld in het onderzoek. "Als je veel geld bezit, heb je ook veel invloed in een land als Maleisië", legt Maas uit. "Dan kun je meer geregeld krijgen, want het draait hier niet alleen om gerechtigheid."

De ouders van Ivana vermoeden dat het om een doofpot gaat. Ze hebben op moment van schrijven 10.650 euro opgehaald, van de benodigde 18.000, om de privédetective in te huren. Maar dat is voor later, vandaag draait het voor de familie Smit om het afscheid van hun familielid.

Nabestaanden dragen de kist van Ivana Smit tijdens de uitvaart in Roermond ANP

STER Reclame