Een van de expositieruimtes in de British Library omgetoverd in Harry Potter-stijl

Ook na 20 jaar is Harry Potter in Londen nog altijd een grote hit

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

Harry Potter-themadiners, -lezingen, -escape rooms, -pop-upstores: in Londen wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan bij het twintigjarig jubileum van de boeken over de tovenaarsleerling. De nieuwste spin-off is de expositie Harry Potter: A History of Magic in de British Library.

Makkelijk is het niet om op korte termijn aan kaartjes te komen, de expositie is al weken van tevoren uitverkocht. Alleen als je lang van tevoren boekt, maak je kans. Al voor de opening eind oktober waren er 30.000 kaarten verkocht.

Direct na binnenkomst loop je tegen een bijzonder stuk aan. Het is de originele synopsis van het eerste boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen. Schrijfster J.K. Rowling stuurde het A4'tje naar een heleboel uitgeverijen in de hoop dat ze haar boek wilden publiceren. Niemand hapte.

Excitement

Totdat Nigel Newton, directeur van uitgeverij Bloomsbury, het aan zijn achtjarige dochter Alice liet lezen. Zij vroeg direct om meer en toen ze het boek uit had schreef ze haar reactie met potlood op een verkreukeld wit papiertje: The excitement in this book made me feel warm inside. I think it's possibly one of the best books an 8/9 year old could read. Dat briefje deed haar vader besluiten Harry Potter uit te geven. Nu hangt de notitie naast de synopsis in de British Library.

De entree van de tentoonstelling

De expositie beperkt zich niet tot dit soort pure Potter-parafernalia. Het materiaal uit de archieven van schrijfster Rowling en uitgeverij Bloomsbury wordt gecombineerd met stukken uit de vaste historische collectie van de British Library. Die hebben allemaal een link met het thema magie. Zo zijn er oude glazen bollen, bezemstelen, ketels en boeken over tovenarij te zien. En 3000 jaar oude orakelbotten, botten van runderen waarmee in China de toekomst werd voorspeld.

De tentoonstelling trekt mensen van alle leeftijden; ouderen en kinderen gekleed in tovenaarscapes lopen door elkaar. "Wij zijn echt enorme Harry Potter-fans, dus we moesten dit wel zien", zegt de Nederlandse student Eva Peijmen. "We konden dit niet overslaan", vult haar vriendin Dominique de Groot aan.

  • Tony Antoniou
    Een schilderij van Albus Perkamentus
  • Tony Antoniou
    Een bronzen ketel van honderden jaren oud

Of de tentoonstelling alleen voor echte fans is? Nee, vindt Dominique. "Als je van geschiedenis houdt kan je hier de hele middag rondneuzen." Eva is het daarmee eens. "Als je geen fan bent, kan je hier ook van genieten. Er is veel te leren over de magische historie: weetjes en feitjes."

De 400 jaar oude Celestial globe, een hemelbol, is omringd door touchscreens waarop je virtueel de hemel en de sterrenconstellaties kunt ontdekken. De namen van een aantal daarvan zullen fans bekend voorkomen: Remus Lupin, Sirius Black, Bellatrix LeStrange en Draco Malfoy zijn allemaal karakters uit de boeken die in de sterren terugkomen.

Een van de hoogtepunten is de Ripley Scroll, een zes meter lang alchemistisch perkament uit de 16e eeuw dat beschrijft hoe de Steen der Wijzen zou kunnen worden gemaakt. En die steen speelt weer een grote rol in het eerste Potter-boek. Zo lopen geschiedenis en Potter-fictie door elkaar heen.

The Ripley Scroll

De historische stukken laten zien hoe uitgebreid de research was van Rowling toen zij haar boekenreeks schreef. Een deel van de magische wereld van Harry Potter is ontsproten uit haar fantasie. Maar het andere deel is geïnspireerd en gebaseerd op oude verhalen en museumstukken over tovenarij, astronomie en geschiedenis. "Het is heel leuk om te zien dat alles met elkaar te maken heeft. Namen en woorden uit de boeken krijgen ineens veel meer betekenis", vindt student Eva.

Maar voor de fans zijn de kladjes van Rowling toch het mooist om te zien. De eerste getekende schetsen van toverschool Zweinstein. Een aantal pagina's van de eerste versie van Harry Potter en de Relieken van de Dood, inclusief aantekeningen in de kantlijn van haar redacteur. Een opzet van het lied van de Sorteerhoed, dat bijna onveranderd in het eerste boek verscheen.

Uitgemolken?

De nooit eerder tentoongestelde stukken uit de archieven van de schrijfster geven inzicht in het maakproces van de bestverkopende boekenreeks ooit. En ze laten zien hoe zeker Rowling was van de inhoud van haar serie.

Wordt Harry Potter uitgemolken? Ja. Is deze expositie vooral leuk voor de liefhebbers? Misschien wel. Maar aan de gigantische verkoopcijfers van de boeken, de enorm succesvolle filmreeks en de constant uitverkochte theatershow te zien, zijn dat er wereldwijd tientallen, misschien wel honderden miljoenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl