Een jaar geleden begon de AEX het beursjaar op een stand van 483 punten ANP

AEX sluit sterk beursjaar af in mineur

time icon Aangepast

Beleggers in aandelen kunnen meer dan tevreden zijn. Het Nederlandse beursjaar leverde een uitstekend rendement op van 13 procent. De AEX begon het jaar op 483 punten en sloot het jaar af met een dagverliesje van een half procent op 544,58 punten. Het beursjaar kenmerkte zich vooral door rust en afwezigheid van crisis en de opbloei van de economie. Gestaag klommen de aandelenkoersen omhoog.

De AEX bevindt zich in het goede gezelschap van andere Europese beurzen. Frankfurt won 12,5 procent en Parijs 9,5 procent. Alleen Londen bleef achter met 6 procent, onder meer door het brexit-effect. Wall Street en Japan deden het twee keer beter met een jaarwinst van rond de 25 procent.

De goed draaiende economie, de aantrekkende wereldhandel, stijgende bedrijfswinsten en een vloed aan fusie en overnames of plannen daartoe hebben de koersen flink hoger gezet.

Het ruime monetair beleid van de Europese Centrale Bank van opkopen van schulden en lage rente hielp de markten aan de nodige liquiditeit. De aandelenmarkten waren bij uitstek de plek voor rendement voor kleine en grote beleggers.

STER Reclame