Paleis Soestdijk

Wie altijd al wilde weten hoe koningin Juliana en haar man prins Bernhard films keken, heeft daar nu een mooie gelegenheid voor. Tussen 2 en 5 januari kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door dit bijzondere deel van Paleis Soestdijk.

De filmzaal is al een tijd niet meer in gebruik, maar nog helemaal intact. Inclusief de originele projectoren, die het overigens niet meer doen. Films zullen er dus ook niet worden vertoond.

De ondergrondse filmzaal werd in de jaren dertig aangelegd, toen Juliana en Bernhard van het Nederlandse volk een jacht en de herinrichting van het paleis cadeau kregen. Er werd toen ook een zwembad aangelegd en de bibliotheek en eetzaal werden opnieuw gemeubileerd.

Ik kijk meer naar film dan naar televisie.

Prins Bernhard

Bernhard vertelde ooit dat het gezin wekelijks een filmpje pikte. Via distributeurs kreeg hij speelfilms en natuurdocumentaires in handen, maar ook draaide hij wel eens de filmpjes die hij zelf van het gezin schoot.

"Wij zien ze in de weekend en weleens op maandag. Ook weleens als we gasten hebben", zei hij in 1968. "Ik kijk meer naar film dan naar televisie. Een film wordt daar zo klein. Hij komt niet tot zijn recht, zelfs niet met een kleurentelevisie."

Reserveren kan niet

Wie een kaartje heeft voor Paleis Soestdijk kan als extra een mini-rondleiding krijgen door de privé-filmzaal. Die duurt ongeveer 20 minuten.

Het aantal mensen dat een rondleiding kan krijgen is beperkt en van tevoren reserveren is niet mogelijk. Ook is de zaal niet toegankelijk voor rolstoelen.

De sleutels van Paleis Soestdijk zijn onlangs door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen aan particulieren. Die gaan er in de toekomst vooral tentoonstellingen en presentaties over innovatieve ontwikkelingen presenteren.

STER reclame