NOS NieuwsAangepast

Meeste zzp'ers hebben nog een andere bron van inkomsten

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

Meer dan de helft van de bijna 1,5 miljoen zzp'ers in Nederland heeft nog een andere bron van inkomsten naast hun zzp-inkomen, zoals loon, pensioen of een uitkering. Voor bijna 40 procent van de zelfstandig ondernemers was het ondernemerschap een bijverdienste, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor de meesten vormde een salaris uit een vaste baan het hoofdinkomen, maar het kwam ook veel voor dat zzp'ers een pensioen ontvingen. Een veel kleiner gedeelte kreeg een uitkering.

Zes op de tien zelfstandig ondernemers haalden hun hoofdinkomen dus wel uit hun eigen bedrijf. De grote meerderheid verdient alleen geld met ondernemen: hun gemiddelde inkomen ligt op circa 28.000 euro per jaar. Een kleinere groep haalt nog wat extra inkomen uit bijvoorbeeld een bijbaan, maar verdient daarmee niet zoveel als met het eigen bedrijf. Voor hun ligt het gemiddelde inkomen uit het ondernemerschap op een kleine 20.000 euro.

Zowel flexibiliteit als zekerheid

Ralph Delfos (38) startte in de crisis als zzp'er. Hij schrijft verkoopteksten voor makelaars en werkt daarnaast drie dagen per week in vaste dienst, als makelaar. "Het schrijven begon als een hobby, maar zeker het laatste jaar is mijn bedrijf hard gaan groeien."

De inkomensverdeling tussen zijn vaste baan en zijn eigen bedrijf is inmiddels fiftyfifty. "Bij het makelaarskantoor ben ik anderhalf jaar geleden van vijf dagen naar drie dagen per week werken gegaan, met name omdat ik een ernstig ongeluk heb gehad. Het werk als zzp'er geeft mij flexibiliteit, want fulltime werken als makelaar gaat niet meer. Maar: ik heb het geld ook nodig. De zekerheid van een vast inkomen is voor mij de belangrijkste reden om het allebei te doen."

Ondernemers die geen alternatieve inkomstenbron hebben zoals Ralph, zijn vooral te vinden in de bouw. Zelfstandig ondernemers die werken bij de overheid, in de zorg of in het onderwijs hadden vaak juist andere inkomsten: voor de helft van deze zzp'ers was het ondernemen een bijverdienste.

Zzp'ers Ralph en Ellen

Zo ook voor Ellen Koele (48). Zij bezoekt scholen en culturele instellingen om muziekadvies te geven aan kinderen en hun docenten. Dat doet ze twee dagen per week, maar na de scheiding van haar man kan ze van alleen de inkomsten uit haar eigen bedrijf niet meer rondkomen.

"Nu ben ik ook actief als uitzendkracht in het basisonderwijs. Ik heb vijftien jaar geleden mijn diploma gehaald op de pabo, maar was nooit ingestroomd. Ik vind het ontzettend leuk en het biedt veel nieuwe kansen. Ik hoop wel dat ik op den duur drie vaste dagen per week kan werken, want op dit moment heb ik nog variabele uren."

Koele ontvangt daarnaast kindgebonden budget. Ze maakt zich geen zorgen over haar financiën. "Ik heb het geld momenteel hard nodig, maar ik ga er niet wakker van liggen. Ik heb vertrouwen in mezelf. Al valt het zzp-bestaan niet mee. Ik bouw bijvoorbeeld geen pensioen op - daar moet ik zelf voor sparen, maar dat lukt nu even niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl