Michael van Gerwen (r) en Raymond van Barneveld
NOS SportAangepast

'Van Gerwen de betere darter, maar Van Barneveld kan toeslaan'

Het is de kwartfinale waar alle dartsfans op hoopten: Michael van Gerwen tegen Raymond van Barneveld. De afgelopen twee jaar was hun duel steeds het hoogtepunt van het WK. Twee jaar terug won Van Barneveld, vorig jaar Van Gerwen. De derde editie van vanavond schept hoge verwachtingen.

Het is de tweevoudig wereldkampioen tegen de vijfvoudig wereldkampioen. De nummer één van de wereld tegen de nummer negen. De 28-jarige Brabander tegen de 50-jarige Hagenaar. De toekomst tegen het verleden. 'Mighty Mike' tegen 'Barney'.

Het is geen dartsklassieker zoals Van Barneveld tegen Phil Taylor, maar de laatste jaren laten Van Gerwen en Van Barneveld zien dat ze elkaar tot grote hoogte kunnen stuwen. Zeker op het podium in Alexandra Palace.

Spektakel

Twee jaar terug versloeg Van Barneveld zijn jongere landgenoot in een spectaculaire derde ronde met 4-3. Van Gerwen kwam toen tot een gemiddelde van 105,78 punten per beurt, het hoogste ooit voor een verliezer op het WK.

Een jaar later revancheerde Van Gerwen zich. Ditmaal in de halve finales. Met het indrukwekkende gemiddelde van 114,05 stuurde hij Van Barneveld met 6-2 naar huis. 'Barney' kwam tot 109,34 per beurt en nam daarmee het 'record' dat Van Gerwen een jaar eerder had gezet als verliezer met het hoogste WK-gemiddelde, over.

  • AFP
    2016: Van Barneveld verslaat Van Gerwen in de derde ronde
  • ANP
    2017: Van Gerwen verslaat Van Barneveld in halve finales

Die nederlaag dreef Van Barneveld tot wanhoop: beter gooien dan dat kon hij niet. En toch werd hij van het bord geveegd. Hoe zou hij dan ooit nog zijn eerste wereldtitel sinds 2007 kunnen behalen?

Een man die als geen ander in het hoofd van de Nederlandse dartspionier kan kijken, is Ad Schoofs. Hij was begeleider van 'Barney' tijdens zijn gloriejaren tussen 1998 en 2005. Van Barneveld won toen vier wereldtitels.

Van Barneveld maakt op dit WK een stabiele indruk op zijn oude manager. "Voorheen zag je hem nog weleens tijdens een wedstrijd nee schudden, nu niet. Hij blijft betrekkelijk rustig en laat het over zich heen komen."

Ad Schoofs met een teleurgestelde Raymond van Barneveld in 2001

Vooral op mentaal vlak begeleidde Schoofs zijn pupil destijds. "Raymond laat zich snel afleiden. Zo verloor hij een keer een partij, omdat hij zich stoorde aan een wapperend papiertje op het podium."

Dat is kenmerkend voor het karakter van de darter, zegt Schoofs. "Als er iets gebeurt, dan denkt hij: dat moet mij weer overkomen. Het is een doemdenker. Raymond had veel meer kunnen winnen als hij daarin mentaal stabieler was."

Schoofs is inmiddels met pensioen, maar volgt de sport nog altijd op de voet. Volgens hem maakt Van Barneveld zeker een kans tegen Van Gerwen. "Als Van Gerwen net zo matig speelt als in de vorige ronde, dan wint Raymond."

"Een gemiddelde van 104, 105 is de top van Raymond. Als hij dat vanavond haalt, dan heeft hij een goede kans. Van Gerwen is de betere darter, maar het gaat nog altijd om het gooien van de dubbels op de juiste momenten. En dat kan Raymond."

Michael van Gerwen wint in 2006 als 17-jarige van Raymond van Barneveld bij de World Darts Trophy in Utrecht

Maar wat moet je als begeleider nu doen om 'Barney' voor te bereiden op de Nederlandse kraker in de kwartfinales? "Ik zou hem meenemen in het gevoel van twee jaar terug, toen hij van Van Gerwen won. Zodat hij weer gaat denken: ik kan dit dus."

Droomfinale

Mocht Van Barneveld winnen en de finale halen, dan kan het zomaar zijn dat daarin Phil Taylor, de zestienvoudig wereldkampioen, 'Barneys' eeuwige rivaal en bezig aan zijn laatste WK, de tegenstander wordt.

Schoofs: "Dat zou natuurlijk echt een wereldwedstrijd zijn. De gedroomde finale. Voor zowel Raymond als Phil zou het de wedstrijd van hun leven worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl