De Zuid-Afrikaanse president Zuma
NOS NieuwsAangepast

Hoogste rechter Zuid-Afrika: parlement nalatig in Zuma-schandaal

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft nagelaten president Zuma aansprakelijk te stellen in het omvangrijke corruptieschandaal waarin hij verwikkeld is. Dat is het oordeel van de hoogste rechter in het land.

Het parlement moet nu alsnog stappen zetten die kunnen leiden tot de afzetting van Zuma. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is maar de vraag. De 75-jarige Zuma, die naast corruptie ook wordt beschuldigd van vriendjespolitiek en verkrachting, overleefde vorig jaar in het parlement een poging om hem af te zetten.

Zuma's regeringspartij ANC heeft een meerderheid in het parlement. De partij zegt de nieuwe uitspraak te zullen bestuderen en bespreekt die op een bijeenkomst in januari.

20 miljoen euro kostende verbouwing

Het Hooggerechtshof schaart zich nu achter een rechterlijke uitspraak van vorig jaar, waarin Zuma schuldig werd bevonden aan het schenden van de grondwet. Hij liet zijn huis voor bijna 20 miljoen euro verbouwen met staatsgeld.

In de grondwet staat dat het parlement een president "mag wegsturen" bij een tweederdemeerderheid als het gaat om een "ernstige overtreding" van de wet. De oppositie eist dat hij de miljoenen staatsgeld die hij gebruikte, terugbetaalt.

Vice-president Ramaphosa volgde Zuma eerder deze maand op als leider van het ANC, nadat Zuma de steun binnen de partij had verloren. Hij is ook Zuma's beoogde opvolger als president van Zuid-Afrika. In 2019 zijn er algemene verkiezingen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl