Veel meer moorden in 2017, daders zouden vaker verward zijn

time icon Aangepast
ANP/NOS
Geschreven door
Remco Andringa
redacteur Politie en Justitie

Voor het eerst sinds jaren is het aantal moorden in Nederland flink gestegen. Dit jaar werden zo'n vijftig mensen meer vermoord dan in 2016. De site Moordatlas registreerde dit jaar 159 moorden in Nederland, tegenover 111 in 2016. Ook Elsevier signaleert een forse stijging van het aantal moorden. Het blad telt er 51 meer dan vorig jaar.

"Al jaren daalt het moordcijfer", vertelt misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier. "Vorig jaar hadden we het laagste aantal moorden ooit. Ik breek er mijn hoofd over hoe het aantal opeens zo sterk gestegen kan zijn."

Ook Eric Slot van Moordatlas heeft geen eenduidige verklaring. Opvallend is volgens hem de toename van moorden gepleegd door mensen met een psychische stoornis.

17 juli: steekpartij in Amsterdamse metro, het slachtoffer blijkt later willekeurig gekozen ANP

Een 27-jarige ggz-patiënt wordt ervan verdacht een volstrekt willekeurige man te hebben neergestoken in de metro in Amsterdam. Hij was een paar uur op onbegeleid verlof, na een gedwongen opname in een psychiatrische kliniek. Het 38-jarige slachtoffer overleefde de steekpartij niet. De verdachte zegt zich niets van de moord te kunnen herinneren.

Volgens Slot werden dit jaar 25 moorden gepleegd door psychiatrische patiënten, Leistra telt er 19. De politie zegt een toename van het aantal moorden door ggz-patiënten niet cijfermatig te kunnen onderbouwen. "Wel zien we toenemend heftig geweld van verwarde mensen", zegt een woordvoerder. Korpschef Erik Akerboom uitte hierover vorige week nog zijn zorgen.

9 april: een vrouw wordt doogestoken in Hellevoetsluis ANP

In 2017 werden twee medewerkers van instellingen vermoord door patiënten: een hulpverleenster in Hellevoetsluis en een medewerker van een tbs-kliniek in Poortugaal. In Eindhoven en Middelburg brachten patiënten een medebewoner om het leven. Drie (ex-)tbs'ers worden verdacht van het plegen van een moord. Zo zou een tbs'er die niet terugkeerde van verlof twee mensen hebben gedood in Arnhem.

Het aantal liquidaties is dit jaar volgens Slot iets gestegen, van vijftien naar zeventien. Leistra telt er nog iets meer. "Je ziet dat nu sneller wapens worden getrokken om zaken waarbij vroeger niet geschoten werd", zegt hij.

Toch blijft het lastig om uitspraken te doen over de achtergrond van moorden, omdat het motief lang niet altijd duidelijk is. Slot: "Zo kan een vermoorde drugsdealer ook in een relationeel conflict verwikkeld zijn of slachtoffer zijn van een verkeersruzie."

28 november: een vermoedelijk liquidatie in Nieuwegein ANP

De 43-jarige Timon Badloe werd voor zijn huis doodgeschoten in Nieuwegein. Hij was vermoedelijk actief in het criminele milieu en werd beschoten toen hij in zijn auto stapte. Na een wilde achtervolging over de A2 kon de politie twee verdachten oppakken. In dezelfde straat werd een paar jaar geleden al een vriend van Badloe doodgeschoten.

Drie moorden zijn dit jaar gepleegd na een zedenmisdrijf. In juni werd het 14-jarige meisje Romy uit Hoevelaken gedood door een klasgenoot, nadat ze was misbruikt op de terugweg uit school. En in september speelde de zaak rond Anne Faber.

29 september 2017: de 25-jarige Anne Faber wordt vermoord in Den Dolder Het Huis Utrecht

Ze ging een stukje fietsen en verdween spoorloos. Bijna twee weken later werd het lichaam van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht gevonden, begraven in een natuurgebied. Ze bleek misbruikt. De verdachte zou haar toevallig zijn tegengekomen in Den Dolder, waar hij in een kliniek zat. Hij blijkt eerder veroordeeld voor gewelddadige zedenmisdrijven.

Het aantal moorden in Amsterdam daalde (van 23 in 2016 naar 15 in 2017), terwijl Utrecht en Rotterdam juist te maken kregen met meer dodelijk geweld.

De grootste stijging was in Limburg, waar vorig jaar slechts twee mensen om het leven werden gebracht en dit jaar vijftien. Ook in Friesland steeg het aantal moorden, van vier in 2016 naar tien in 2017.

26 januari 2017: de 82-jarige Rini Ansems blijkt vermoord in haar huis in Maastricht 1Limburg

De 82-jarige Rini Ansems, in de buurt bekend als Oma Rini, werd dood gevonden in haar overhoop gehaalde huis in Maastricht. Ze bleek met messteken om het leven gebracht. Verdachte is een Belgische vrouw, die bij de politie werd aangegeven door haar moeder.

Volgens Moordatlas waren dit jaar opvallend veel Oost-Europeanen slachtoffer: vijftien mensen in totaal. Verder werden vier asielzoekers vermoord.

Elsevier-journalist Gerlof Leistra is benieuwd of het moordcijfer bij een eenmalige uitschieter blijft, of dat het aantal moorden in 2018 alleen maar verder toeneemt. "Ik denk niet dat je na één jaar al harde conclusies kunt trekken, dus het is heel spannend hoe zich dit verder ontwikkelt."

STER Reclame