Veel meer moorden in 2017, daders zouden vaker verward zijn

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Voor het eerst sinds jaren is het aantal moorden in Nederland flink gestegen. Dit jaar werden zo'n vijftig mensen meer vermoord dan in 2016. De site Moordatlas registreerde dit jaar 159 moorden in Nederland, tegenover 111 in 2016. Ook Elsevier signaleert een forse stijging van het aantal moorden. Het blad telt er 51 meer dan vorig jaar.

"Al jaren daalt het moordcijfer", vertelt misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier. "Vorig jaar hadden we het laagste aantal moorden ooit. Ik breek er mijn hoofd over hoe het aantal opeens zo sterk gestegen kan zijn."

Ook Eric Slot van Moordatlas heeft geen eenduidige verklaring. Opvallend is volgens hem de toename van moorden gepleegd door mensen met een psychische stoornis.

17 juli: steekpartij in Amsterdamse metro, het slachtoffer blijkt later willekeurig gekozen

Volgens Slot werden dit jaar 25 moorden gepleegd door psychiatrische patiënten, Leistra telt er 19. De politie zegt een toename van het aantal moorden door ggz-patiënten niet cijfermatig te kunnen onderbouwen. "Wel zien we toenemend heftig geweld van verwarde mensen", zegt een woordvoerder. Korpschef Erik Akerboom uitte hierover vorige week nog zijn zorgen.

9 april: een vrouw wordt doogestoken in Hellevoetsluis

Het aantal liquidaties is dit jaar volgens Slot iets gestegen, van vijftien naar zeventien. Leistra telt er nog iets meer. "Je ziet dat nu sneller wapens worden getrokken om zaken waarbij vroeger niet geschoten werd", zegt hij.

Toch blijft het lastig om uitspraken te doen over de achtergrond van moorden, omdat het motief lang niet altijd duidelijk is. Slot: "Zo kan een vermoorde drugsdealer ook in een relationeel conflict verwikkeld zijn of slachtoffer zijn van een verkeersruzie."

28 november: een vermoedelijk liquidatie in Nieuwegein

Drie moorden zijn dit jaar gepleegd na een zedenmisdrijf. In juni werd het 14-jarige meisje Romy uit Hoevelaken gedood door een klasgenoot, nadat ze was misbruikt op de terugweg uit school. En in september speelde de zaak rond Anne Faber.

29 september 2017: de 25-jarige Anne Faber wordt vermoord in Den Dolder

Het aantal moorden in Amsterdam daalde (van 23 in 2016 naar 15 in 2017), terwijl Utrecht en Rotterdam juist te maken kregen met meer dodelijk geweld.

De grootste stijging was in Limburg, waar vorig jaar slechts twee mensen om het leven werden gebracht en dit jaar vijftien. Ook in Friesland steeg het aantal moorden, van vier in 2016 naar tien in 2017.

26 januari 2017: de 82-jarige Rini Ansems blijkt vermoord in haar huis in Maastricht

Volgens Moordatlas waren dit jaar opvallend veel Oost-Europeanen slachtoffer: vijftien mensen in totaal. Verder werden vier asielzoekers vermoord.

Elsevier-journalist Gerlof Leistra is benieuwd of het moordcijfer bij een eenmalige uitschieter blijft, of dat het aantal moorden in 2018 alleen maar verder toeneemt. "Ik denk niet dat je na één jaar al harde conclusies kunt trekken, dus het is heel spannend hoe zich dit verder ontwikkelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl