Federer is al Down Under en wél klaar voor de start

Aangepast
getty images

Dit weekend wordt het nieuwe tennisseizoen in gang gezet. Terwijl Roger Federer al ontspannen en zonder kopzorgen op een strand aan de westkust van Australië werd gespot, zijn er nog enige vraagtekens rond de fysieke staat van zijn concurrenten.

Een selfie met een quokka (een klein soort kangoeroe), een balletje slaan in de branding en barbecueën op een jacht. Aan alles is zien en te merken dat Federer in Perth uiterst ontspannen toeleeft naar het eerste toernooi van het nieuwe seizoen.

1/4Roger Federer in een helikopter in Perth getty images
2/4Roger Federer loopt over het strand van Rottnest Island getty images
3/4Roger Federer in de branding met een aantal kinderen AFP
4/4Roger Federer achter de barbecue op een jacht AFP

Zaterdagochtend maakt hij zijn opwachting in de Hopman Cup, wat in groot contrast staat met de twee afmeldingen (de toernooien in Abu Dhabi en Brisbane) die Rafael Nadal nu al achter zijn naam heeft staan.

"Mijn verwachtingen zijn hoog, maar tegelijkertijd vertel ik mijzelf dat het niet reëel is om mijn 2017 te evenaren", keek Federer bij aankomst in Perth nog even terug op zijn zegetochten op de Australian Open en Wimbledon. "Ik probeer het rustig aan te doen, mijn best te doen en dan zullen we het zien. Maar de voorbereidingen gaan tot nog toe goed."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ontspannen Federer vermaakt zich op het Australische strand
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Federer begon het succesvolle afgelopen seizoen eveneens in Perth. En net als vorig jaar vormt hij daar in de strijd om de Hopman Cup (een landentoernooi met gemengde teams van twee) een koppel met landgenote Belinda Bencic, die haar laatste drie toernooien van het afgelopen seizoen in winst omzette.

Novak Djokovic
@DjokerNole
Great practice today with Thomas Fabbiano 👍👊😁 Idemoooo #NoleFam
10 maanden geleden

Ook Novak Djokovic staat op het punt het nieuwe seizoen te beginnen. De Serviër, die sinds Wimbledon (begin juli) niet meer in actie is gekomen wegens een elleboogblessure, doet mee aan een demonstratietoernooi in Abu Dhabi.

"Het is echt een achtbaanrit voor me geweest, die uiteindelijk zelfs anderhalf jaar duurde. Ik heb nog nooit een operatie of grote blessure gehad die me zo lang dwars heeft gezeten", aldus Djokovic, die een ingreep aan zijn elleboog moest ondergaan.

'Echt van geleerd'

"Hier heb ik echt van geleerd en ik wil voorkomen dat ik nog een keer zo zwaar geblesseerd raak. Maar misschien had ik dit ook wel nodig. Ik was misschien wel te makkelijk, omdat ik nooit zwaar geblesseerd was."

Djokovic hoopt stiekem op een Federer-scenario voor 2018. "Men heeft gezien wat Federer na zo'n lange afwezigheid heeft gepresteerd en hoe hij is teruggekomen...", kijkt hij al met een schuin oog richting de Australian Open, dat op 15 januari in Melbourne begint.

Andy Murray AFP

Waar Djokovic inmiddels weer als vanouds op de baan staat, kampt Andy Murray nog met de nodige zorgen. Het is de vraag of de Brit, ook al sinds Wimbledon uit de roulatie (met een heupblessure), komende week in actie komt op het toernooi in Brisbane. De verwachtingen zijn daarom niet hooggespannen.

Spelletje

"Als ik fit en gezond was geweest afgelopen jaar, zou ik nu denken aan het winnen van de grote toernooien, nummer één van de wereld worden en alles winnen waar je voor speelt", aldus Murray.

"Maar als je vier of vijf maanden hebt gemist, veranderen je doelen en besef je hoeveel je van het spelletje houdt. Het gaat nu niet om elke wedstrijd winnen of het winnen van meer slams."

Het toernooi van Brisbane, dat geldt als voorbereidingstoernooi op de Australian Open en al te maken kreeg met afzeggingen van Rafael Nadal en Kei Nishikori, start 31 december.

STER Reclame