NOS NieuwsAangepast

Achter de schermen: zo ziet de dag van twee nieuwe ministers eruit

Haagse Nieuwe: Carola Schouten en Sigrid Kaag

Elke avond de loodgieterstassen mee, vol stukken die gelezen moeten worden. Van een coalitieoverleg hup, de dienstauto in voor een werkbezoek. Op de gang begroet worden met "Dag minister!" Het is even wennen aan zo'n nieuwe baan.

Themakanaal NPO Politiek zendt portretten uit van de nieuwe ministers uit Rutte III. Onder de titel Haagse Nieuwe: de ministers maken we kennis met de nieuwe gezichten in het kabinet.

In de eerste aflevering volgen we de nieuwe minister van Landbouw Carola Schouten (CU) en minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (D66).

Minister Kaag (links) en minister Schouten (rechts)

Ze zijn nu een paar maanden in functie. "Het begint steeds meer te wennen", zegt Schouten. Hiervoor zat ze in de vijfmansfractie van de ChristenUnie. "Daar ben je een soort kleine zelfstandige. Het ministerie is een veel grotere organisatie. Maar er wordt goed voor me gezorgd."

Gevoel is belangrijk, maar beleid moet nog steeds gemaakt worden op basis van feiten.

Minister Kaag

Kaag moest ook nog verhuizen voor haar nieuwe functie, ze woonde hiervoor in het buitenland. Ze begint haar leven weer een beetje op de rails te krijgen. "Ik heb bijna een fiets gekocht, twijfel nog tussen model A en model B."

Haar portefeuille behelst ook Ontwikkelingssamenwerking, een onderwerp waar steeds meer mensen geen goed gevoel bij hebben. Toch is Kaag overtuigd van het nut. "Gevoel is belangrijk, maar beleid moet nog steeds gemaakt worden op basis van feiten."

Dilemma's: liever vlees dan vis

De nieuwe bewindsvrouwen worden gevolgd op een werkbezoek. Kaag gaat naar de Wageningen University, waar experimenten worden gedaan met gewassen die het goed doen in ontwikkelingslanden.

Schouten gaat naar de vissers in IJmuiden. Het bezoek levert haar een doos vol verse vis op. Maar als ze door de interviewer gevraagd wordt een keuze te maken tussen vis en vlees, kiest ze resoluut voor het laatste.

Kaag heeft als oud-diplomaat veel meer moeite met dat soort dilemma's. Hardlopen of stukken lezen? "Volgens mij lees je beter de stukken als je ook een beetje aan sport doet." Idealist of realist? "Elke realist heeft hopelijk zijn idealen en ik hoor in die categorie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl